Het nieuwe normaal: Zoutleeuw bereidt verdeling mondmaskers voor

Het nieuwe normaal ziet er tijdens de afwikkeling van de covidcrisis enigszins anders uit dan wat we gewoon zijn. In Zoutleeuw bijvoorbeeld, werkt een groep mensen sinds vandaag aan de voorbereiding van de verdeling van mondmaskers. Dat gebeurt in de sporthal, met respect van voldoende fysieke afstand en beschermd met…jawel…mondmaskers. Elke inwoner krijgt nog deze week een mondmasker met uitleg over het correcte gebruik ervan in de bus. Het stadsbestuur heeft ondertussen ook een tweede bestelling geplaatst via Think Pink. Die komt midden mei toe.

Zoutleeuw is overigens een van de weinige gemeenten in de provincie, die erin slaagt om mondmasker bij de inwoners te bezorgen, voor de deadline van 4 mei. Vanaf die datum moeten gebruikers van het openbaar vervoer die 12 jaar of ouder zijn, neus- en mondbescherming gebruiken. Wie op dat moment nog niet over een masker beschikt, kan ook een sjaal of een bandana gebruiken. Op andere plaatsen waar de fysieke afstand niet kan gegarandeerd worden, is het gebruik van bescherming sterk aanbevolen.

In Zoutleeuw zijn momenteel 65 gevallen van covid-19. Dat zijn 7,67 gevallen per duizend inwoners of 1 besmetting per 130 inwoners. Vergeleken met de rest van België zit Zoutleeuw daarmee in het middensegment maar als we kijken naar buurgemeenten zoals Geetbets en Sint-Truiden, vallen die cijfers erg goed mee. Sint-Truiden is een van de meest besmette steden in het land. Een aantal experten wijzen daarvoor naar de carnavalstoet, die daar net voor de publieke uitbraak van covid-19 nog plaats vond.

Opmerkelijk is dat het er in het woonzorgcentrum van Zoutleeuw geen enkele besmetting gemeld is. De laatste cijfers dateren van 21 april 2020.

Geef een reactie