Stadsbestuur Scherpenheuvel-Zichem koopt 40.000 mondmaskers aan

Premier Sophie Wilmes beloofde vrijdag om alle inwoners van het land minstens één mondmasker te bezorgen. Uiteindelijk blijkt minister van Justitie Koen Geens die belofte te moeten waar maken. Geens is duidelijk. Tegen 4 mei lukt dat niet, herhaalde hij al meermaals.

Lokale overheden worden sleutel naar gratis mondmasker

Vandaag werden allerlei noodscenario’s bovengehaald. Zelf je maskers maken lijkt de meest voor de hand liggende optie om er tijdig eentje te hebben. Maar de lokale overheden zouden wel eens de schakel kunnen zijn die de plots gecreëerde nood gaan oplossen.

In Bekkevoort kondigde burgemeester Hans Vandenberg vorige week al aan dat er 8000 mondmaskers werden besteld. Dat gebeurde via de Eerstelijnszone Demerland. Iedere inwoner van Bekkevoort krijgt zo’n masker thuisbezorgd.

Vandaag gaat burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem Manu Claes nog een eind verder. De stad bestelt 40.000 herbruikbare mondmaskers via intercommunale Interleuven. Ook hier krijgt iedere inwoner een gratis mondmasker. De rest van de voorraad is bestemd voor het eigen personeel en als strategische voorraad.

De mondmaskers, die de stad bestelt via de samenaankoop, zullen tegen 4mei niet (allemaal) geleverd zijn. Dat is de datum waarop een mondmasker of neus- en mondbescherming verplicht wordt voor wie het openbaar vervoer neemt. Er is wel een beperkte voorraad zelfgemaakte mondmaskers beschikbaar. Inwoners die vanaf 4 mei gaan werken en hiervoor het openbaar vervoer gebruiken, kunnen een van die maskers ophalen in het Sociaal Huis in Zichem. Je moet wel eerst een afspraak maken via 013 61 21 75 of mailen naar ingrid.vanaerschot@ocmwscherpenheuvel-zichem.be 

Wie zo’n masker ophaalt moet een abonnement van het openbaar vervoer voorleggen en de werkgever bekend maken.

Zorgsector krijgt nu reeds voorraad mondmaskers

Op vraag van de taskforce bedeelt de stad momenteel reeds gratis mondmaskers aan alle thuisverpleegkundigen, vroedvrouwen, kinesisten, personeel van mortuaria/funeraria en tandartsen, die in Scherpenheuvel-Zichem wonen. Er zijn 50 stuks per persoon voorzien. De huisartsen in de stad kregen al 100 maskers per persoon bedeeld.

Wil je zelf aan de slag met de naald en draad? Op www.maakjemondmasker.be vind je een sjabloon dat goedgekeurd is door de FOD Volksgezondheid.

Geef een reactie