Zaakvoerder Handelsgids doneert 19 tablets en laptops en roept collega’s op om hetzelfde te doen

De opstart van de scholen na de Paasvakantie, moet in eerste instantie voor het grootste deel digitaal gebeuren. Vlaanderen besliste om de zogenaamde preteaching door te voeren. Dat betekent dat scholen overschakelen van louter onderhoud van kennis naar het aanreiken van bouwstenen voor nieuwe kennis. Het is dus cruciaal dat alle leerlingen mee zijn met die versnelling. Die situatie maakt meteen een groot maatschappelijk onevenwicht duidelijk. Niet alle gezinnen beschikken over een computer, een laptop of een tablet waarmee de kinderen de leerstof kunnen verwerken die hen digitaal wordt aangereikt.

Steden en lokale ondernemers nemen initiatief

In nogal wat steden werd een tandje bijgestoken om zoveel mogelijk ICT-materiaal voor scholen in te zamelen en te programmeren. In Leuven leverde dat 330 toestellen op. Een aantal steden zoals Aarschot kochten zelf laptops en tablets aan en verdeelden die onder de scholen.

Scholengroep KSD in Diest plaatste zelf een oproep voor extra materiaal en dat had succes. Zaakvoerder Luc Verheyden van Handelsgids steunt regelmatig initiatieven om jongeren te helpen en te versterken. De ondernemer was toch al van plan om de volgende paar jaar zijn ICT-infrastructuur deels te vernieuwen. Ondanks de moeilijke omstandigheden voor het bedrijfsleven, heeft hij die investering prioriteit gegeven en ook wat ruimer bekeken.

“Alle toestellen die nog voldoende performant zijn maar op termijn zouden vervangen worden, hebben we meteen afgeschreven”, zegt de zaakvoerder. “Ik heb ook alle reservetoestellen die weinig gebruikt worden, aan de scholengroep geschonken.”

KSD mocht vorige week 10 iPads, 8 laptops en 1 computer ophalen bij Handelsgids. Op die manier kunnen 19 extra leerlingen aan de slag om leerachterstand te vermijden.

Luc Verheyden doet ook een warme oproep naar zijn collega’s ondernemers. “Bekijk welke toestellen je kunt missen en doneer het aan de scholen”, zegt hij. “Het is belangrijk dat zij nu over voldoende materiaal kunnen beschikken. Op die manier investeren we in de toekomst van onze jeugd. Na de coronacrisis zullen we al dat talent meer dan nodig hebben.”

Geef een reactie