Dwars door het Hageland en Baloise Belgium Tour moeten zeker schuiven

De nationale veiligheidsraad verbiedt massa-evenementen tot einde augustus 2020. De vraag is echter wanneer een evenement het predicaat “massa” krijgt.

Het is alleszins duidelijk dat men met de aankondiging van vorige woensdag vooral de grote festivals duidelijkheid wil geven. Werchter Boutique, Werchter Classic, Rock Werchter, Graspop, Tomorrowland en Pukkelpop gaan zeker niet door dit jaar Ook de Gentse Feesten zijn al zeker gevat door de aankondiging. Voor alle andere organisaties, festivals en kermissen blijft er een sprankeltje hoop, al zal die niet erg groot zijn.

Ondertussen lijkt er ook duidelijkheid over de twee grote wielerevents in onze regio. De UCI heeft de kalender bijgesteld en de eerste wedstrijd die in principe zal plaats vinden is de Grand Prix International de la ville D’Alger. Die staat op 3 juli 2020 op de kalender. Dat betekent dus dat zowel de Baloise Belgium Tour (BBT) als Dwars door het Hageland (DDHH) voorlopig niet zullen plaats vinden. De wedstrijden stonden allebei in juni 2020 op de kalender. Ze kunnen schuiven naar een datum vanaf juli 2020 voor DDHH en een datum vanaf begin augustus voor BBT. Of gewoon naar 2021 natuurlijk.

De laatste (tijd)rit van de Baloise Belgium Tour zou in Averbode gereden worden. Het stadsbestuur heeft daar 20.000 euro voor betaald. DDHH slingert door de velden tussen Aarschot, Scherpenheuvel-Zichem en Diest. Diest en Aarschot betalen daar ieder 30.000 euro voor maar die bijdrage kan sinds dit jaar wat hoger zijn omdat de wedstrijd ook in een hogere categorie is ondergebracht, net onder de Pro Tour.

De Baloise Belgium Tour is een wedstrijd op Pro Tour niveau. Die mogen voor de UCI vanaf 1 augustus in de kalender worden ingeschreven. Het zal uiteraard druk worden in die periode en daarom is er een volgorde opgesteld. De Tour en het WK liggen ondertussen vast, daarna schuiven de grote vijf klassiekers in de kalender en dan komen de andere Pro Tour koersen. Als de organisatoren een werkbare oplossing vinden zal er dus geen probleem zijn voor BBT.

Voor Dwars door het Hageland wordt het moeilijker. Wedstrijden van dat niveau kunnen al vanaf 1 juli maar de vraag is of ze onder de noemer massa-evenementen vallen. Als dat het geval is, kan de koers ten vroegste vanaf begin september. Als het echter niet onder die noemer valt lijkt een verplaatsing naar juli geen slecht alternatief. Renners zullen op dat moment bijzonder gretig zijn om hun conditie op te bouwen en er is nog geen concurrentie van de Pro Tour wedstrijden.

Je kan hier de foto’s van DDHH 2019 terug bekijken