77 laptops voor kansarme kinderen in Scherpenheuvel-Zichem

Thuisonderwijs is niet voor iedereen een evidentie, en zeker niet voor kansarme gezinnen tijdens de coronacrisis. Rotary TW Hageland besliste daarom afgelopen week om zoveel mogelijk computers aan te kopen voor de scholen in Scherpenheuvel-Zichem, die deze kunnen uitlenen aan kansarme kinderen. Zo kunnen ze afstandsonderwijs genieten en in contact blijven met hun juf en klasgenootjes tijdens de lock down. Met de hulp van de stad Scherpenheuvel-Zichem, de scholen, de ouderraden en vele giften van particulieren en ondernemers, werden 77 laptops aangekocht.

“Onderwijs is voor kansarme gezinnen niet altijd de hoofdprioriteit, zeker niet in coronatijden. Zij liggen vaak al wakker van het verminderde of weggevallen inkomen of van de voedselbank die haar activiteit niet ten volle kan uitoefenen. Sommige kwetsbare leerlingen hebben ook meer zorg, opvolging en betrokkenheid nodig. Meestal spreken leerkrachten ze aan op de speelplaats of krijgen ze hulp van andere ouders, maar ook dat kan nu niet meer in deze coronatijd.”, aldus Pieter Boudry, Rotary TW Hageland.

Volgens burgemeester Manu Claes en schepen Tony Vancauwenbergh is digitaal onderwijs de oplossing, maar niet alle gezinnen hebben de middelen om digitaal contact te onderhouden met de scholen voor het maken van taken, om persoonlijke begeleiding te krijgen of voor het volgen van de online lessen. Vooral kinderen die uit kansarme gezinnen komen, hebben thuis geen computer of zijn niet aangesloten op het internet.

Rotary TW Hageland lanceerde vorige week een oproep op sociale media, deze werd massaal gedeeld. Om te vermijden dat de leerlingen een aanzienlijke leerachterstand oplopen na de paasvakantie, werden via het project 77 laptops aangekocht voor de scholen die aangaven hier nood aan te hebben. Zij zullen die laptops in bruikleen geven aan hun leerlingen. Zo kunnen de laptops ook in de toekomst gebruikt worden door de scholen voor het ondersteunen van hun leerlingen.

Tony Vancauwenbergh, schepen van onderwijs, stelt: “De nood is groot, als je ziet dat alle scholen in Scherpenheuvel-Zichem samen aangaven 77 computers nodig te hebben. Het stadsbestuur werkt ten volle mee aan dit project van Rotary TW Hageland en doet een inbreng van 30 laptops. Samen zullen we ook instaan voor de bestelling en de bedeling van de laptops.”

De leden van Rotary TW Hageland kregen op één week tijd de financiering van de 77 laptops rond, dankzij de genereuze bijdragen van de Rotary leden zelf, het stadsbestuur, de ouderraden, de scholen, giften van gulle schenkers, lokale handelaars en ondernemers en bijdragen door inwoners van Scherpenheuvel-Zichem.

Geef een reactie