Bezoekersaantallen recyclagepark Diest blijven onder het gemiddelde

Op dinsdag 7 april gingen de recyclageparken van Limburg.net en Ecowerf opnieuw open. Dat leidde op veel plaatsen tot lange files. Het hamstergedrag dat we eerder zagen lijkt zich dus door te trekken onder een andere vorm naar het wegbrengen van afval.

In het recyclagepark van Limburg.net in Diest lijkt de situatie echter onder controle. De intercommunale heeft een tool online geplaatst die het gemiddelde aantal bezoekers vergelijkt met het actuele aantal. Je kan dus je bezoek aan het perfect vrij goed plannen.

De data van de tool geven aan dat er bij de opening van het park een korte piek was. Ook op de facebookpagina van de intercommunale was er even paniek omdat er een lange file stond aan te schuiven nog voordat het park zou openen.

Na die eerste drukte viel het gemiddeld aantal bezoekers sterk terug onder het gemiddelde.

Je kan de online tool zelf bekijken op www.limburg.net/recyclageparken Klik daar op het recyclagepark van Diest.

De recyclageparken zijn dan wel open maar ook de huis-aan-huis ophalingen gaan voorlopig gewoon door. PMD, papier en karton, tuinafval, … kunnen meegegeven worden met de huis-aan-huis ophaling en worden beter niet naar het recyclagepark gebracht.

Geen betalingen met bancontact mogelijk

Om de doorstroming op de recyclageparken te optimaliseren en het besmettingsgevaar te beperken tot een minimum zijn betalingen met bancontact op de recyclageparken van Limburg.net tijdelijk niet mogelijk. Betalen kan enkel via overschrijving of door voorafbetaling. Op het ticket dat uit de betaalzuil komt als je het park uitrijdt, staat het verschuldigde bedrag en de bankgegevens waarmee je de overschrijving kan uitvoeren.

Overzicht van alle richtlijnen

 • Ieder gezin mag maximum 1 bezoek per 14 dagen naar het recyclagepark. Je kan je met 1 identiteitskaart per gezin aanmelden. Het heeft geen zin om met de identiteitskaart van een ander gezinslid naar een park te komen in deze periode. Het systeem registreert elke aanmelding en weigert aanmeldingen die in strijd zijn met deze regel.
 • Blijf tijdens het aanschuiven in je wagen. 
 • Sorteer je afval thuis goed uit zodat je het snel en vlot in de correcte container kan achterlaten.
 • Je moet de zuil zelf bedienen, de parkwachter mag niet helpen.
 • Kom alleen naar het park. Enkel als je echt hulp nodig hebt om iets uit de auto te tillen en in de container te gooien, mag je een extra persoon meebrengen. De parkwachter kan je niet helpen met uitladen.
 • Behoud steeds afstand (min. 1,5 m) tot andere bezoekers of parkwachters. Respecteer alle basis hygiënemaatregelen.  Zo mag telkens maar 1 persoon afval deponeren in dezelfde container. Wacht op voldoende afstand tot de container van je keuze vrij is.
 • Asbest kan niet naar het park gebracht worden. De persoonlijke beschermingsmiddelen zijn nu nodig voor de zorgsector. Stel het verwijderen van asbest uit tot na de coronacrisis.
 • Hou er rekening mee dat per bezoek het gewicht van uw voertuig samen met het afval en de inzittenden max. 5 ton mag bedragen. Het voertuig (inclusief aanhangwagen) moet in één geheel op de weegbrug passen.
 • Er is geen verkoop van compost in bulk, hakselhout, compostbakken en -vaten.
  Je kan het quotum huisvuilzakken niet afhalen.
 • De openingsuren van de winterperiode blijven gelden. Op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag zijn de parken open van 9 tot 12.30 uur en 13 tot 16 uur. Op donderdag kun je tot 17 uur op het park terecht.
 • Betalen op het park gaat niet.  Op het ticket lees je of je een openstaande schuld heeft. Betaal deze thuis via overschrijving aan de hand van de info op het ticket.

Geef een reactie