Scherpenheuvel economisch zwaar getroffen door coronavirus maar dat kan ook opportuniteiten bieden

Burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem Manu Claes moedigt in een persbericht zijn inwoners aan om de strijd tegen covid-19 vol te houden. Die oproep is niet overbodig. Uit de cijfers van Sciensano blijkt dat er momenteel 50 geconfirmeerde besmettingen zijn in Scherpenheuvel-Zichem. Dat is 1 inwoner op 461. Per duizend inwoners zijn er 2,17 besmet met het virus.
Dat cijfer ligt in de buurt van Diest (1 op 429 en dus 2,33 besmettingen per duizend inwoners) en Aarschot (1 op 407 en dus 2,46 besmettingen per duizend inwoners). Op het eerste zicht niks abnormaals dus, maar het cijfer in Scherpenheuvel-Zichem stijgt plots wel erg snel. Zaterdag waren er nog maar 38 gevallen. Die toename kan op deze korte periode met toeval te maken hebben. Allicht waren de 38 gevallen van vorige vrijdag een onderschatting maar het is alleszins iets om te volgen.

In Tielt-Winge zijn 16 bevestigde covid-19-gevallen geregistreerd. Dat komt overeen met 1,49 besmettingen per duizend inwoners. In Bekkevoort zijn zelfs maar 7 bevestigde covid-19-gevallen geregistreerd. Dat komt overeen met 1,11 besmettingen per duizend inwoners. Die twee gemeenten vormen een soort dam tegen de gemeenten die meegesleurd zijn in de golf van besmettingen in de buurt van Sint-Truiden.

In Geetbets bijvoorbeeld, zijn in absolute cijfers maar 37 bevestigde covid-19-gevallen geregistreerd maar dat zijn wel 6,05 besmettingen per duizend inwoners of één op de 165 inwoners. Ook in Kortenaken zijn 37 bevestigde covid-19-gevallen wat neerkomt op 4,7 besmettingen per duizend inwoners. Eén op de 213 inwoners is er dus besmet met het nieuwe coronavirus.

Maatregelen goed gevolgd

Manu Claes geeft ook een aantal cijfers mee over de opvolging van de maatregelen om de verspreiding van het virus te vertragen. Die cijfers dateren van voor het weekend en lijken nogal mee te vallen. Er werden in Scherpenheuvel-Zichem 15 overtredingen vastgesteld tegen de coronavoorschriften:

  • 8 overtredingen tegen het samenscholingsverbod
  • 6 niet essentiële verplaatsingen
  • 1 café die open was.

In totaal waren er 32 overtreders.

Economische impact erg zwaar

Alleszins is de basiliekstad een van plaatsen in Vlaanderen die economisch het meest getroffen is door het virus. De stad leeft van het toerisme en van de bedevaart. Die industrie ligt volledig plat. Onder meer de Grote Trek, toch nog steeds de moeder van alle bedevaarten, is al afgelast. Op de website van de parochie Scherpenheuvel staan voorlopig alle klassieke bedevaarten nog ingepland maar de kans dat die ook effectief doorgaan is bijzonder klein.

De huidige maatregelen van de federale regering gelden tot en met 19 april. Als het crisiscentrum al zou besluiten tot een vermindering van de maatregelen zal dat zeker niet voor de horeca zijn. Ook het verbod op samenscholingen zal niet als eerste worden afgebouwd. Onder meer minister van Economie en Consumenten Nathalie Muylle heeft zich daar al duidelijk over uitgesproken. Dat betekent dat de horeca in Scherpenheuvel maar ook de kraampjes een kruis mogen maken over het begin van het bedevaartseizoen. Ook in Averbode zullen de sluiting van de horeca en het verbod op samenscholingen de economische activiteit nog wekenlang hypothekeren.

Aan de kust maken de gemeenten momenteel plannen om de huidige stilstand te compenseren als de crisis eenmaal voorbij is. Die plannen mikken vooral op een extra profilering van de troeven van de kust. Ook een stad als Scherpenheuvel-Zichem, die drijft op toerisme, zou zo’n plan kunnen overwegen. Onder meer de leegstand op de ring rond de basiliek kan in zo’n plan worden meegenomen. De huidige crisis kan op die manier de aanzet zijn voor een belangrijke relance van de stad als centrum voor religieus en ecologisch toerisme.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.