Defensie speelt cruciale rol bij aanpak covid-19

De strijd tegen covid-19 wordt niet alleen in de zorgsector en in de politiek gevoerd. Het is een breed front waarbij nogal wat inspanningen onderbelicht blijven.

De rol van defensie bijvoorbeeld, is cruciaal. Om duidelijk te maken waar de militairen allemaal bij betrokken worden, gaf mil.be vorige week een grafiek vrij. Dat maakt een paar verrassende zaken duidelijk.

Brandwondencentra

In een aantal ziekenhuizen zijn de afdelingen brandwonden omgevormd naar intensieve diensten voor covid-patienten. Dat is onder meer het geval in Gasthuisberg. Al die intensieve brandwondendiensten zijn gegroepeerd en ondergebracht in het militair ziekenhuis van Neder-over-Heembeek.

Militaire planners

In Nederland zitten de intensieve diensten bijna aan de maximumbezetting. Het is vooral door de inzet van medische planners van defensie dat daar een verstandige spreiding kon gebeuren waardoor de opvang van bijkomende patiënten mogelijk bleef. In België is de beschikbaarheid van intensieve bedden veel hoger maar toch zou de normaal beschikbare capaciteit al opgebruikt zijn. Er werden echter, op een slimme manier, meer dan 1000 bedden extra gecreëerd. Medische planners van defensie evalueren mee hoe de druk op de bezetting van de intensieve diensten kan opgevangen worden. Zij bepalen al een paar weken mee hoe er met patiënten kan geschoven worden.

Vervoer van convid-19 patiënten

Een van de meest zichtbare interventies van defensie is de inzet van de militaire ziekenwagens voor transport van besmette patiënten in Brussel. Daardoor kunnen de civiele ziekenwagens ingezet worden voor andere interventies.

Repatriëring

Repatriëring van Belgen maar ook andere Europeanen was vorige week een absolute prioriteit. Een militair vliegtuig dat militairen naar Bamako in Mali getransporteerd heeft voor de aflossing van het militaire detachement heeft op de terugvlucht een honderdtal Belgen en Europese burgers gerepatrieerd. Ook vanuit Spanje zijn mensen gerepatrieerd door defensie.

Zondagmorgen 5 april is een Airbus van Defensie met 163 passagiers van twintig nationaliteiten geland op de militaire luchthaven van Melsbroek. De repatriëringsvlucht werd georganiseerd door de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken om Europese burgers vanuit Kigali (Rwanda) en Bujumbura (Burundi) terug te brengen naar hun land van herkomst.

Omwille van de omvang van de repatriëring had de militaire luchthaven extra maatregelen getroffen. Naast het hoofdgebouw bouwde het militaire personeel een aircraft facility shelter (AFS), een tentencomplex om de passagiers systematisch op te vangen.

De passagiers verlaten het toestel per nationaliteit en doorlopen in het eerste deel van de AFS een identiteitscontrole door de politie. Daarna komen ze in de tweede tent met de ruimbagage. Hier bevindt zich ook een medisch team dat de nodige zorgen en controles uitvoert. De grote omvang van de hele procedure is broodnodig om alle veiligheidsprocedures en de veilige afstand voor corona-beheersing te kunnen toepassen.

Wanneer alle passagiers de Airbus verlaten hebben, begint een CBRN-team van de Luchtcomponent het toestel te ontsmetten, zodat het klaar is voor de volgende vlucht.

Controle en verdeling van mondmaskers

De logistieke eenheden die de civiele medische diensten ondersteunen, blijven chirurgische maskers vervoeren vanuit de kazerne van Peutie. Alle maskers die in België toekomen, en dat zijn er al vele miljoenen, worden naar die kazerne getransporteerd waar ze daarna getrieerd worden.

Geef een reactie