Straten in Hertogensite in Leuven krijgen naam van vrouwelijke zorgverleners

Het belang van de zorg is op een imposante manier duidelijk geworden door de coronacrisis. Tegelijkertijd komt de rol van de vrouw daarmee in de schijnwerpers. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn 7 op 10 zorgverleners vrouwen.

In Leuven trekken ze daar een opmerkelijke conclusie uit. In het hart van de stad wordt momenteel de Hertogensite gebouwd. In de middeleeuwen ontstonden op die plaats de eerste gasthuizen en ook de anatomische theaters op de site getuigen over het samenkomen van zorg en onderwijs in de stad. Na de herontwikkeling krijgen zeven straten in die nieuwe wijk de naam van een vrouw die belangrijk was voor de zorg. Onder meer Isala Van Diest is daarbij. Zij was de eerste Belgische arts maar ze moest naar Zwitserland uitwijken om haar studies te doen. De universiteit van Leuven wilde haar destijds niet eens toelaten.

  • Isala Van Diestplein: eerste Belgische arts (1842-1916);
  • Zuster Jules-Marie Heymansstraat: arts, stichter verpleegsterschool (1897-1986);
  • Juliette Van der Schuerenstraat: directrice school verpleegkunde (1920-1996);
  • Sint-Elisabethplein: Elisabeth Van Thüringen, verpleegster (1207-1231) (afhankelijk van de precieze inplanting van de Podiumkunstenzaal wordt er een plein of een straat vernoemd naar Elisabeth Van Thüringen);
  • Augusta Chiwystraat: vrijwillige verpleegster WOII (1921-2015);
  • Claire Vellutstraat: Belgische leprologe actief in India (1926-2013);
  • Kerstine Liedekensstraat: eerste vroedvrouw in dienst van de stad (15e eeuw).

Op Canvas loopt momenteel het programma “Meer vrouw op straat”. Daarin probeert Sofie Lemaire om steden aan te zetten meer straten de naam van belangrijke vrouwen te geven. Op 7 april is Leuven aan de beurt. Slechts 3% van de Leuvense straten die naar een persoon zijn vernoemd, verwijzen naar een vrouw. In die aflevering komt onder meer Augusta Chiwy aan bod. Zij was als verpleegkundige actief aan het front tijdens het Ardennenoffensief.

Vorig jaar werd in Leuven de Marie Thumas-Durieuxbrug ingehuldigd. De KU Leuven opende de aula Emma Vorlat. De stad wil ook het plein voor het station in Wijgmaal omdopen tot Jeanne Dormaelsplein. Jeanne Dormaels uit Wijgmaal was een verzetsvrouw in de Tweede Wereldoorlog. Ze overleed in 1945 aan de ontberingen in een concentratiekamp.

Geef een reactie