Glabbeek koopt zelf mondmaskers aan en richt veldhospitaal in

De discussie over mondmaskers kaapt al dagenlang het nieuws. In de zorgsector lijkt het tekort ondertussen opgelost. Vandaag komen er 7 miljoen maskers aan en defensie doet er alles aan om die te controleren en op de juiste bestemming te krijgen.

Over die juiste bestemming is echter heel wat commotie. Ziekenhuizen en bij uitbreiding de ganse zorgsector, politiediensten en de thuisdiensten van de OCMW’s lijken evident maar toch blijft de belevering bij een aantal van die diensten in gebreke.

In Glabbeek heeft burgemeester Peter Reekmans nu zelf initiatief genomen. Via een plaatselijke supermarkt en een plaatselijke apotheek heeft Reekmans een strategische gemeentelijke stock van 3.500 mondmaskers FFP2, 500 chirurgische mondmaskers en 8.000 medische handschoenen aangekocht. De kostprijs bedraagt 10.000 euro maar Reekmans wil niet langer wachten op de tussenkomst van de federale regering. De politiezone Hageland kan rekenen op 1.000 mondmaskers FFP2 en de 3.000 andere mondmaskers gaan naar de thuisdiensten van het OCMW, het woonzorgcentrum en alle zorgverstrekkers zoals huisartsen, kinesisten, tandartsen en thuisverplegers in Glabbeek. Al deze zorgverstrekkers krijgen een mail van de gemeente om aan te geven hoe de bedeling ervan kan verlopen.

Eerder ging Peter Reekmans al in op de vraag van de federale overheid om faciliteiten te selecteren waar eventueel een veldhospitaal kan geïnstalleerd worden. In samenspraak met het ziekenhuis van Tienen werd een onbewoond serviceflatcomplex in aanbouw klaar gemaakt om eventueel patiënten op te vangen. Het complex heeft 28 assistentiewoningen maar omwille van een dispuut tussen de aannemer en de exploitant staan die al langere tijd leeg.

Geef een reactie