Hoevewinkels zien aantal klanten snel stijgen

Hoevewinkels zien aantal klanten snel stijgen. Lokale voedselproductie is nu crucialer dan ooit.

Ferm en het Steunpunt Korte Keten roepen op om vooral voedsel van hier te consumeren en zo onze land- en tuinbouwbedrijven te steunen. Het aantal klanten dat de weg naar de hoevewinkel vindt, neemt nu snel toe.

Alle hoevewinkels die voedsel verkopen mogen in deze crisistijd openblijven omwille van hun essentiële taak als voedingswinkel. Ze volgen uiteraard ook alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen en worden hierbij ondersteund door het Steunpunt Korte Keten.

Ann Detelder van het Steunpunt Korte Keten: “ Onze Korte Keten-producenten hebben het nu drukker dan anders. De consument vindt het comfortabeler en veiliger om zich niet ver te moeten verplaatsen of lang aan te schuiven in een supermarkt.

Aan de hoevewinkels staan geen wachtrijen, wat social distancing makkelijker maakt.”

Hoevewinkels leveren thuis

Steeds meer Korte Keten -producenten leveren ook aan huis. Vooral om oudere of zieke klanten te helpen of mensen die zich niet meer durven of kunnen verplaatsen. Ze moeten strikte richtlijnen volgen zoals levering op de stoep en afstand bewaren. De boerin of boer die nog niet aan hoeveverkoop doet, mag ook producten aan huis verkopen.

Ann Detelder: “ Dat is toegelaten voor eigen primaire producten. Met uitzondering van hoeveverwerking waarvoor andere regels gelden.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is cropped-jasper-erkens-2.png
Voedselmarkten

Nu alle markten verboden zijn, behalve de meest essentiële voedingskramen, vraagt het Steunpunt Korte Keten de gemeentebesturen om voedselmarkten op eigen grondgebied te organiseren. Zo vindt de consument nog een extra verkooppunt om dichtbij vers voedsel aan te kopen. Dat is belangrijk in de strijd tegen de verspreiding van het Coronavirus.

Eerlijke prijs

Het netwerk Ferm verenigt ook 7.800 land- en tuinbouwvrouwen en roept, samen met het Steunpunt Korte Keten, op om vooral in eigen land geproduceerd voedsel te kopen. De agrarische sector verdient vandaag alle steun. De consument begint de voordelen te waarderen van lokale voedselproductie en rechtstreekse verkoop en blijkt bereid om er een eerlijke prijs voor te betalen.

Vlaanderen telt ongeveer 3000 hoeveproducenten. De consument vindt een overzicht van hoevewinkels in de buurt op www.rechtvanbijdeboer.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.