Triagecentra covid-19 in Diest en Aarschot starten om 12 uur op

Wanneer de piek van covid-19 exact zal komen is voor niemand duidelijk maar dat de druk op de zorgsector en vooral op de ziekenhuizen snel toeneemt is alleszins een feit.

Veel huisdokters krijgen ongeruste patiënten aan de deur of aan de lijn. Op de spoedafdeling van het AZ Diest melden veel meer mensen zich met klachten en vragen. Dat leidt tot onveilige situaties en die onveiligheid zal nog toenemen.

Centrale dispatch voor klachten covid-19

Daarom werd beslist om een triagesysteem in te voeren in de Eerstelijnszone Demerland. Die bestaat uit de gemeenten Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Diest, Scherpenheuvel-Zichem en Tielt-Winge. Vanaf deze middag om 12 uur wordt een centraal telefoonnummer beschikbaar dat je kan bellen als je klachten hebt die op de aanwezigheid van covid-19 kunnen wijzen. Dat nummer is 016 24 27 50.

Wie klachten heeft belt best eerst naar de huisarts. Als je daar geen gehoor krijgt, bel je naar het centrale dispatchingnummer. De permanentie in de dispatch wordt verzekerd door minimaal zes medewerkers. Die worden vanuit de gemeenten gedetacheerd.

Ga niet naar de spoedgevallen van het ziekenhuis
Bel niet naar de spoedgevallen
Ga niet in de wachtzaal zitten bij je huisarts

Welke klachten kunnen op covid-19 wijzen?

De symptomen voor covid-19 zijn koorts, een droge hoest en kortademigheid. Op de sociale media circuleren allerlei technieken om te testen dat je het virus al dan niet hebt. Baseer je enkel op officiële, wetenschappelijk ondersteunde bronnen. Dokter Google is zelden de juiste raadgever.

Je arts of de dispatcher van het triagecentrum zal samen met jou een vragenlijst overlopen. Op basis van je antwoorden neemt een arts de beslissing dat je thuis in quarantaine moet blijven of dat je naar een triagepunt moet gaan. Als je het nummer van de centrale dispatching hebt gebeld, zal die arts je terug contacteren als je naar de triage moet.

Triagepunten in Diest en Aarschot

Op parking Verversgracht in Diest is een triagecentrum uitgebouwd. Dat bestaat uit vier summier ingerichte containers. In de containers zorgen huisartsen, ondersteund door een aantal logistieke medewerkers, voor een triage van mensen met een vermoeden van covid-19. Zij worden snel afgezonderd van de andere aanwezigen.

In Aarschot komt dat triagecentrum in het sportcentrum Demervallei.

Waarom zijn deze triageposten in Diest en Aarschot nodig?

Deze triageposten ontlasten de spoeddiensten en de ziekenhuizen, want ze zorgen ervoor dat enkel patiënten waarbij een ziekenhuisopname onontbeerlijk is, opgenomen zullen worden. Daarnaast kunnen de huisartsen in deze triagepunten ook veiliger werken.

Algemene info

Het centraal telefoonnummer en de triageposten zijn dagelijks geopend van 8 uur ’s ochtends tot 20 uur ’s avonds. Het centraal telefoonnummer is alleen bedoeld voor mensen met symptomen! Voor andere vragen rond het coronavirus blijft het federale nummer 0800 14 689 gelden.

4 comments

Geef een reactie