Covid-19 veroorzaakt stroom van solidariteit in het Hageland

Plantencentrum Lieten-Lieten sloot gisteren de deuren. De sluitingen zijn voor iedere handelaar een stevige uitdaging maar zeker ook voor tuincentra. Zij zouden nu aan een topperiode moeten beginnen, zeker nu het lenteweer plots doorbreekt. Niet dus. Bij Lieten-Lieten namen ze toch nog de moeite om een vracht voorjaarsbloeiertjes gratis te leveren bij seniorencentrum Melderthof. Want ook bij de seniorencentra zijn het harde tijden, nu alle bezoek er verboden is.

Mondmasker

“Dankjewel zus Lieve. Ik weet dat ze goed terechtkomen. De mensen in de zorg zullen er blij mee zijn”, postte Irene Gijbels.

Lieve Gijbels is een van de honderden vrijwilligers die momenteel druk in de weer zijn met het maken van mondmaskers. Onder meer de vrouwenbeweging Ferm deed op dat vlak een stevige inspanning. Zij schakelden hun netwerk van vrijwilligers in om op een goed gestructureerde manier ziekenhuismondmaskers te maken. Alle info over die actie vind je op http://www.samenferm.be

Applaus voor de zorgsector

Gisteren startte de applausmarathon voor de mensen in de zorg. Dat leverde voorlopig een povere respons op in aantallen maar het valt wel op dat er zowat in het ganse Hageland geapplaudiseerd werd. Dit gezin in Rillaar is alvast enthousiast. Ze blijven ook consequent en geven duidelijk aan dat ze als gezin samenleven en daarom korter bij mekaar staan. Ze roepen ook op om te blijven applaudiseren maar zeker voldoende afstand te bewaren als je niet tot hetzelfde gezin behoort.

In Diest geeft zaakvoerder Marc Smets van Nicky’s Catwalk een extra boost aan de applausmarathon. Hij post bijna dagelijks een oproep om mee te doen en hij krijgt ondertussen steun uit geestelijke hoek. Pastoor van Diest Felix Van Meerbergen gaat vanaf vandaag het applaus ondersteunen met klokkengelui.

Marc Smets speelt overigens een merkwaardige voortrekkersrol in het blijvend optimisme over covid-19. Vorige week vrijdag 13 maart was hij een van de eersten die zelf besliste om zijn lang op voorhand geplande schlagerfestival zelf te cancellen. In principe kon dat nog tot 24 uur doorgaan. Nicky’s bleef wel open maar het werd geen wilde party. Sindsdien is de facebookgroep Diest Uw Stad een voorbeeld van georganiseerd optimisme en steunbetuigingen. Knap werk!

Blijf in uw kot

Een aantal radiosations spelen samen de Liverpoolsong “You’ll never walk alone” op vrijdagochtend om 8.45 uur. Wim Van Geel uit Diest maar ook Wim Vanhelmont uit Scherpenheuvel-Zichem doen een oproep om op dat moment zoveel mogelijk radio’s buiten te zetten. Dat zal dan wel een korte periode van geluidsoverlast geven maar in deze speciale omstandigheden moet dat even kunnen.

One comment

Geef een reactie