Parcours slottijdrit Baloise Belgium Tour bekend

De organisatoren van de Baloise Belgium Tour hebben het parcours van de rittenwedstrijd bekend gemaakt. De 90ste editie van de vroegere Ronde van België vindt plaats van 10 juni tot en met 14 juni. De slottijdrit wordt gereden tussen Averbode en Testelt. De Baloise Belgium Tour maakt deel uit van de Protour Series, het allerhoogste niveau voor profrenners.

Rittenwedstrijd slingert door gans België

Na de ploegenpresentatie op dinsdag 9 juni in Beveren trekt het peloton de dag nadien richting Geraardsbergen waar na 174 kilometer de aankomst ligt op de mythische Vesten. Die iconische finishplaats is uitgegroeid tot nationaal wielererfgoed en alleen de allersterksten kunnen hier het verschil maken.

Op 11 juni heeft de rittenkoers zijn traditionele afspraak in Knokke-Heist. De aankomst op de Wandelaar is voer voor de echte machtsspurters. Bovendien wordt er gestart en gekoerst op een stukje van het WK tijdrijden 2021!

Een jaar na de geslaagde introductie van Beringen in de Baloise Belgium Tour keert de Limburgse sportstad terug in de rittenkoers. Ditmaal is Beringen de startplaats voor een geaccidenteerde etappe naar Bilzen. Op zaterdag 13 juni krijgen de renners een Ardennenetappe met start en finish in Hamoir. Onder meer de Thier du Moulin, Côte de Warre en de Muur van Hoei staan op het programma. Tijdens de lokale omloop moet Les Kimones (6,7%) de scherprechter worden.

Slottijdrit tussen Averbode en Testelt

De slotrit van de Baloise Belgium Tour is een tijdrit van 13 km in de straten van Averbode (Scherpenheuvel-Zichem).

De start van de tijdrit is op de Westelsebaan tegenover Colruyt en het Sint-Jansplein. Daar start in principe ook de Sinksenkoers maar die kan dit jaar niet doorgaan, precies omwille van de Baloise Belgium Tour. Aan basisschool De Vlindertuin gaan de renners linksaf om daarna via de Lange Dreef naar de Nieuwstraat te gaan. Het parcours loopt rond de wijk Nieuwland en daarna gaat het via Lange Eiken en de Weefbergstraat naar de Testeltsesteenweg. Daarna gaat het via de Bredestraat opnieuw naar de Westelsebaan en de Ernest Claesstraat. Hier moeten de renners linksaf via Hoornblaas naar het ronde punt aan café Den Hemel. Hier keren de renners terug naar centrum Averbode via de Tessenderlobaan, Molenvijver, Vorststraat, park ter Heide om te finishen op Prins de Merodelaan.

Absolute toppers nemen deel

Het was al eerder bekend dat er dit jaar geen Sinksenkoers plaats vindt. De organisatoren van die wedstrijd zijn zeer nauw betrokken bij de organisatie van de Baloise Belgium Tour. Ze zouden dan twee zware organisaties op een paar weken tijd moeten opzetten en dat is praktisch niet mogelijk. Voortrekker Carl Berteele realiseert met deze organisatie toch een klein beetje zijn droom. Hij wilde de Sinksenkoers langzaam laten uitgroeien om ooit het Belgisch kampioenschap te claimen voor Averbode. De ploeg rond Berteele kan dus dit jaar al wat ervaring opdoen met wedstrijden op het allerhoogste niveau.

Voor het Hageland is dit een unieke kans. Momenteel is de wereld in de greep van corona maar veel experten laten uitschijnen dat warmer weer het virus kan lam leggen. Veel renners hebben ondertussen nogal wat wedstrijden moeten schrappen en dat kan alleen maar goed nieuws zijn voor de Baloise Belgium Tour. De wedstrijd garandeert in normale omstandigheden al een lijstje deelnemers met de absolute toppers maar in de huidige omstandigheden zal dat nog meer het geval zijn. Vorig jaar won Remco Evenepoel de Baloise Belgium Tour.

Dwars door het Hageland haakt wagentje aan

Duracell Dwars door het Hageland vindt dit jaar op woensdag 17 juni plaats. Allicht wil organisator Nick Nuyens op die manier zijn deelnemersveld rijker stofferen. De grote Protour ploegen zijn in Vlaanderen omdat ze deelnemen aan de Baloise Belgium Tour. Naast de toprenners is dan ook al het materiaal aanwezig. Ongetwijfeld zullen een aantal ploegen kiezen voor een efficiënte inzet van hun mensen en materiaal. Duracell Dwars door het Hageland zal daardoor ongetwijfeld kunnen rekenen op een paar topnamen extra, ook al omdat de koers een categorie stijgt en nu net onder het Protour niveau zit.

2 comments

  • Heb je ook de financiën achter dit verhaal eens bekeken ? En welke return de stad hieruit denkt te halen ? Of is het gewoon een prestige project van enkele medewerkers van het stad die hiervoor rijkelijk gesubsidieerd worden terwijl er voor andere verenigingen en organisaties geen geld wordt vrijgemaakt ?

  • kruising Nieuwstraat en Langen eiken klopt precies niet

Geef een reactie