Geen kraampje meer voor uitbaatster die waterpistoolincident veroorzaakte

In de loop van deze week worden de kramen geplaatst rond de basiliek van Scherpenheuvel. De vrouw die vorig jaar uit de bocht ging toen ze een van haar collega’s met een speelgoedpistool gevuld met urine overspoot, zal er niet meer bij zijn. Zij wordt door het college van burgemeester en schepenen geweerd.

Tijdens het weekend van 15 maart start het toeristisch seizoen dat loopt tot 15 november. Scherpenheuvel ontvangt ieder jaar ongeveer een miljoen bezoekers en het is daarmee de belangrijkste bedevaartplaats van het land.

De kramen hebben een lange traditie in Scherpenheuvel maar het laatste decennium waren er behoorlijk wat problemen om dat gebruik overeind te houden. Vroeger waren het de kraampjesuitbaters zelf die hun gammele barakken op- en afbouwden. Een paar jaar geleden nam het stadsbestuur het over. Ze lieten zelf acht stevige constructies maken die door de technische diensten worden ineen gezet en na het seizoen ook weer worden gedemonteerd en weg gehaald.

De plaats die men kreeg toebedeeld was vroeger financieel zeer belangrijk. De zogenaamde nummers één, dat zijn de kraampjes die als eerste naast de kerkweg staan, kregen veel meer bezoekers. Wie welke kraam kreeg, werd bepaald door een loting. Ook dat is ondertussen afgeschaft. De uitbaters hebben nu ieder jaar opnieuw dezelfde plaats.

Ook het aanbod op de kraampjes veranderde. Vroeger waren er de zogenaamde suikerkramen met snoepgoed en de speelgoedkramen met prullaria en religieuze voorwerpen. Momenteel hanteert het college vijf categorieën:

  • traditionele producten ( religieuze voorwerpen, molentjes…)
  • streek-en fairtrade producten
  • snoepgoed
  • speelgoed, hobby, ambachtelijke producten en bereidingen
  • suikergoed, banket, delicatessen, chocolade

Er zijn dit jaar twee nieuwe kraampjesuitbaters. Zij vullen de zes nog overblijvende uitbaters van vorig jaar aan. Alle kramen zijn dus ingenomen. Hopelijk trekken die ook allemaal aan hetzelfde zeel en geven ze mee vorm aan een moderne beleving van een bijzonder oude en waardevolle traditie.

Geef een reactie