Buddy’s moeten gezinnen met kinderen ondersteunen in Diest

Uiteraard duiken op evenementen voor Internationale Vrouwendag een aantal sterke madammen op die een opvallend maatschappelijk relevant initiatief nemen. In Diest nam onder meer Karin Feremans het woord. Zij is de motor achter het Buddy-project dat binnenkort opstart.

Het Buddy-project is eigenlijk een initiatief van Domo Vlaanderen. Domo is erkend door Kind en Gezin en het is ook 1 van de 5 partners in het samenwerkingsverband BurgersAanZet. Die organisaties werken krachtgericht en netwerkversterkend via voornamelijk vrijwilligers. Ze gaan uit van de weerbaarheid en de creativiteit van mensen. 

Gezinnen met kinderen ondersteunen

Domo vertrekt vanuit de visie dat ouders de belangrijkste actoren zijn in de opvoeding van hun kinderen. Van ouders met jonge kinderen wordt veel verwacht. Door verzwarende factoren als armoede, werkloosheid, slechte huisvesting en het ontbreken van een ondersteunend netwerk, worden alledaagse problemen soms onoverkomelijk.

Een buddy is een vrijwilliger die zowel de kinderen als de ouders in een gezin ondersteunt. Als vriend aan huis is het vaak voldoende om aanwezig te zijn, een luisterend oor te hebben of positieve aandacht te geven aan de kinderen, ouders of de persoon in kwestie.

​Ook in Diest worden buddy’s ingezet

Ook in Diest willen ze nu vrijwillige buddy’s inzetten om gezinnen en mensen aan huis te ondersteunen.

Na een infomoment op 2 april in Tarsenaal, volgt er een vorming voor een kleine groep vrijwilligers. Daarna kunnen deze buddy’s in een gezin of bij een persoon starten. De keuze van het gezin of de persoon gebeurt in overleg tussen de vrijwilligerscoach en de vrijwilliger. De vrijwilligers die dit project op een andere manier willen ondersteunen door bijvoorbeeld voor meer bekendheid te zorgen, zijn ook van harte welkom.

De gezinnen of personen die in aanmerking komen voor een buddy hebben (tijdelijk) nood aan steun. Er wordt telkens 1 vrijwilliger per gezin/persoon ingezet en dit gedurende minstens één jaar. De gezinnen bepalen zelf waarbij ze ondersteuning kunnen gebruiken. Er wordt dan gezocht naar een vrijwilliger die deze gevraagde ondersteuning kan en wil bieden op de momenten dat het voor beide partijen uitkomt.

Praktisch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.