N-VA start jongerenpartij op in Diest en Scherpenheuvel-Zichem

N-VA moest bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in Diest een stevige tik incasseren. De partij verloor er vier zetels. De analyse voor dat verlies was snel gemaakt. De gemiddelde leeftijd van de kandidaten was hoog en er was totaal niet geïnvesteerd in verjonging.

Blijkbaar heeft de vlaamsnationalistische partij daar lessen uit getrokken. Dinsdagavond werd in ontmoetingscentrum De Ketel in Kaggevinne jong N-VA Diest en Scherpenheuvel-Zichem opgericht. De jongerenpartij heeft momenteel acht leden en vier daarvan vormen een bestuur.

Gemeenteraadslid voor N-VA in Diest Frederik Boone heeft zijn politieke voorkeur en zijn engagement duidelijk doorgegeven aan zijn kinderen. Zoon Toon Boone is voorzitter van jong N-VA en dochter Emma is verantwoordelijk voor de activiteiten. De twee andere bestuurders zijn Amina Bilal en Kyara Seys.

Amina Bilal is een meisje met een apart verhaal. Vier jaar geleden vluchtte ze met haar familie uit Syrië. Ondertussen spreekt ze perfect Nederlands en ze heeft duidelijk stevige politieke ambities.

“Ik heb veel meegemaakt”, zegt ze. “Maar ik heb ook geluk gehad. Ik ben in België zeer goed opgevangen. Er zitten echter miljoenen mensen in penibele omstandigheden in vluchtelingenkampen. Ik wil hen een stem geven.”

Jong N-VA gaat hoofdzakelijk de focus leggen op de jeugd en het verenigingsleven. “Wij willen vooral de jongeren een stem geven”, zegt Toon Boone. “We gaan eerst onze structuur op poten zetten en leden werven. We willen vooral sterk aanwezig zijn op activiteiten om te luisteren en in gesprek te gaan met leeftijdsgenoten.”

Tijdens de stichtingsvergadering kwamen kamerlid voor N-VA Theo Francken en Vlaams parlementslid Allessia Claes hun jonge partijleden een duwtje in de rug geven.

Geef een reactie