Demer overschrijdt waakdrempel maar grondwaterpeil in het Hageland stijgt nauwelijks

We hebben het hier niet al te vaak over het weer maar de aanhoudende regen doet de Demerbroeken zo langzaamaan in een kloddernatte strook van Vlaanderen veranderen. Dat merken we ook op de kaarten van http://www.waterinfo.be en op basis van informatie van ww.vlaamsewaterweg.be

Prewaakdrempel en waakdrempel bereikt

Op de Demer in Zichem, Testelt en Aarschot is de prewaakdrempel overschreden en is het peil nog licht stijgend. Mogelijk wordt in Zichem het waakpeil nipt overschreden. De meetstations op het Zwart Water en op de Demer in Molenstede hebben de waakdrempel al overschreden. De wachtbekkens in Webbekom en Schulen zijn in vulling.

Het blijft nat

We zijn overigens nog niet verlost van al die nattigheid. Deze namiddag valt er nog af en toe wat regen en op de Ardense hoogten smeltende sneeuw. Ook vanavond en tijdens het eerste deel van de nacht kan er nog tijdelijk wat regen vallen of wat winterse neerslag in de Ardennen. In het westen en het centrum wordt het vrijwel droog. Morgen zaterdag begint op de meeste plaatsen droog. In de loop van de dag is een geïsoleerde buitje mogelijk. Zaterdagavond en tijdens de nacht van zaterdag op zondag kan er af en toe wat lichte motregen vallen. Zondag trekt een regenzone van west naar oost over ons land.
(Bron: KMI, HIC, MeteoServices 2)

Grondwaterpeil blijft erg laag

Wie zou denken dat al die drassigheid het grondwaterpeil weer op niveau heeft gebracht mag die gedachte aan de kant schuiven. Op de kaarten van Databank Ondergrond Vlaanderen merken we dat in Diest het grondwaterpeil nog steeds slecht is. In Aarschot en Bekkevoort is het zelfs zeer slecht en die situatie houdt in Bekkevoort al aan vanaf minstens februari 2019. Enkel in Scherpenheuvel-Zichem staat het grondwater op normaal niveau in Oost-Hageland.


One comment

Geef een reactie