Update | Erosiebestrijdende maatregelen in Diest en Scherpenheuvel-Zichem

De stad Scherpenheuvel-Zichem en de provincie Vlaams-Brabant voerden een tijdje geleden al erosiebestrijdingswerken uit aan het knelpunt ter hoogte van Groenhoef. Bij hevige regenval treedt regelmatig water- en modderoverlast op in de woningen en tuinen in de buurt van de Oude Tiensebaan en Groenhoef.

Deze problemen worden veroorzaakt door afstromend water en modder van hoger gelegen, hellende akkerpercelen, waarop regelmatig erosiegevoelige gewassen zoals maïs en aardappelen geteeld worden.

Om aan die overlast te verhelpen werden aan de Groenhoef twee houthakseldammen aangelegd over een totale lengte van 180 meter.
Het initiatief gaat uit van onze schepen van Landbouw Lieve Renders. Er werd samengewerkt met de provincie die een erosiecoordinator ter beschikking stelt en 90 % van de kosten betaalt. De totale kostprijs van het project bedraagt 19.836 euro.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Dwarsdammen om slib eerder op te vangen

In Webbekom werden een paar maanden geleden al dwarsdammen geplaatst op de Blakenbergstraat. “Op die manier vertragen we het slib dat naar beneden loopt”, zegt schepen van Landbouw in Diest Monique Dedobbeleer. “Daardoor kan het beter opgevangen worden en vermijden we dat modder en steenpuin op de Papenbroekstraat terecht komt.”

Schepen Dedobbeleer wijst op het belang van de maatregelen om erosie te vermijden. Erosie verarmt namelijk de landbouwgronden. Het stadsbestuur van Diest kreeg een subsidie van 12.483,86 euro van de provincie Vlaams-Brabant voor de aanleg van de dwarsdammen.

Geef een reactie