Zorgcampus Verversgracht wordt Healing Environment, ingebed in groene omgeving

Schepen van Stadsontwikkeling Bart Stals gaf vorige maandag tijdens de gemeenteraad in Diest een update over de zorgcampus Verversgracht.

De site Hasseltsestraat van het AZ Diest zal op relatief korte termijn verkassen naar een nieuwbouw op de terreinen aan de Verversgracht. Op langere termijn moet ook het bestaande ziekenhuis in de Michel Theysstraat een nieuwe invulling krijgen op die site.

Healing Environments

De uitleg van schepen Stals maakt duidelijk dat de inrichting van de campus gebaseerd is op de filosofie van Healing Environments. Dat is een begrip uit de omgevingspsychologie waarin men ervan uitgaat dat niet alleen de zorg maar ook de gebouwen en de omgeving bijdragen aan het welzijn van de gebruikers. Die gebruikers zijn niet alleen patiënten maar ook bewoners, personeel, kinderen en bezoekers.

Om de vertaling daarvan naar de zorgcampus in Diest te maken, kunnen we ons voorlopig enkel baseren op het voorliggende Ruimtelijke Uitvoeringsplan (RUP). Dat is geen effectief bouwplan maar het maakt wel een paar zaken duidelijk.

Maximaal vijf bouwlagen

Het oorspronkelijke plan waarin het ziekenhuis op de citadel zou gebouwd worden, liet redelijk onbegrijpelijk, een hoogbouw toe in die landschappelijk delicate omgeving. In de plannen voor de Verversgracht is dat van de baan. Het is theoretisch mogelijk om op een beperkte ruimte tot zeven verdiepingen te gaan maar dat is duidelijk niet de bedoeling. Schepen Stals had het over maximaal vijf bouwlagen. Op die manier zal de zorgcampus dus geen baken worden dat boven de stad uitsteekt. De infrastructuur sluit naadloos aan bij de omgeving.

De campus wordt bewust ingegroend. De zogenaamde terreinbezetting bedraagt 60% en de groenindex is 20%. Er komt ook een groenplan. Dat moet zorgen voor een optimale aansluiting bij de fraaie Engelse tuin, park Cerckel en de omgeving van de Demer.

Om het project effectief te kunnen realiseren is een wijziging van de planologie nodig. Die procedure loopt. Ook de aanvraag voor subsidiëring is ingediend. Als die twee dossiers binnen de normale termijn worden afgerond, kan de eerste fase van de zorgcampus in 2023 operationeel zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.