Oneigenlijk gebruik parkeerkaart andersvaliden effectief gecontroleerd in Diest

Dat parkeerkaarten voor andersvaliden gebruikt worden door personen die daar geen recht op hebben is bekend. Dat zoiets systematisch gecontroleerd wordt in Diest is veel minder bekend en dat het een bak geld kost als er een vaststelling van oneigenlijk gebruik is, wekt zelfs verbazing.

Vorige maandag kaartte raadslid van N-VA Frederik Boone de feiten aan. Hij vroeg om de machtiging van de parkeerwachters in Diest uit te breiden zodat ze ook het misbruik van de blauwe kaart kunnen constateren. Zijn partijgenote Zuhal Demir liet in 2018 een app ontwikkelen die ongeldige parkeerkaarten snel kan detecteren via het scannen van een QR-code.

Burgemeester Christophe De Graef wees er echter op dat zoiets de bevoegdheid van de politie is. Die controleren dat in Diest ook effectief. De burgemeester citeerde zelfs een paar voorbeelden waarbij een wagen getakeld werd omdat hij verkeerd geparkeerd stond met een andersvalidenkaart.

Christophe de Graef citeerde ook een geval van een dame die toegaf dat ze de kaart oneigenlijk had gebruikt en een boete van 1900 euro moest betalen. Allicht gaat het daar over een complexere zaak waarbij niet meteen is ingegaan op het voorstel van onmiddellijke inning. De boete voor het verkeerd gebruik van de parkeerkaart bedraagt 116 euro bij onmiddellijke inning.

Geef een reactie