Mariëndaalplein wordt zone voor betalend parkeren

Het Mariëndaalplein in Diest verandert van blauwe zone naar groene zone. Dat betekent dat het retributiereglement voor betalend parkeren er van toepassing wordt.

Voor de mensen die rond het pleintje wonen zijn de parkeerstroken een ideale oplossing. Het knusse binnenpleintje is enkel bereikbaar door een open poortgebouw. Maar die parkings worden vaak ingenomen door personeel van scholen in de buurt. Die zouden een systeem organiseren om de parkeerkaarten om de paar uur verder te draaien. De inwoners klagen die situatie al langer aan en, na overleg met de bewoners rond het plein, verandert de site in een zone voor betalend parkeren. De mensen die er wonen kunnen een bewonerskaart kopen voor 75 euro. Het voordeel is dat ze die kaart ook op andere plaatsen in de buurt kunnen gebruiken. Wie geen bewonerskaart heeft betaalt voortaan het tarief van de groene parkeerzone.

Oppositiepartij SP.a is niet akkoord met deze regeling. Als de zone betalend wordt zou er volgens hen minstens zekerheid moeten zijn dat de bewoners van het plein de parkeerplaatsen ook effectief kunnen gebruiken.

Na de afschaffing van dat statuut voor het Mariëndaalplein blijven binnen de stadsring slechts drie blauwe zones over:

  • de parking aan het zwembad, de Pesthuizenstraat en de Vestenstraat
  • de Marc Mackenstraat en de Schotlandstraat
  • de Rozengaard, de Sint-Jansstraat en de Rozengaard

De vraag is welke de criteria zijn om zo’n zone te installeren. Voor de eerste zone in de buurt van het zwembad lijkt de ratio legis begrijpelijk. Aan en afrijdend verkeer is daar een evidentie. Voor de andere twee zones is die evidentie veel minder aanwezig.

Geef een reactie