Koffie’s van Stroobants uit Diest en Geelse saffraanmoppen erkend als streekproduct

De promotiedienst voor producten van de Vlaamse landbouw, tuinbouw en visserij VLAM, erkent zes nieuwe Vlaamse traditionele streekproducten en een ervan komt uit Diest. De koffie van koffiebranderij Stroobants mag voortaan het erg gewaardeerde label als streekproduct gebruiken in de promotie. Ook de Geelse saffraanmoppen van Bakkerij Peter Steurs krijgen het label.

Reeds in 1903 kocht Emile Stroobants een koffiebrander voor zijn zaak in zogenaamde koloniale waren in het centrum van Diest. Zoon Paul Stroobants specialiseerde zich. Hij dumpte de koloniale voorraad en concentreerde zich enkel op de koffiebranderij. In 1935 werd de eerste “Probat”-trommelbrander aangekocht. De zaak breidde uit en werd een echte stadskoffiebranderij met sinds kort een eigen koffiehuis in het historische pand “Het Dambord”.

Koffiebranderij Stroobants heeft een uitgebreid gamma koffies, maar als meest typische koffie voor de streek schuiven ze hun variëteit ”Zacht” naar voren. Deze koffie bevat voornamelijk Brazil Santos, een arabicasoort, uit de Braziliaanse provincie Minas Gerais. De bonen worden langzaam en licht gebrand tot ze “kraken”, het signaal voor de koffiebrander om de bruintegraad te controleren. De lichtbruin gebrande bonen staan garant voor een zachte koffie die eerder aansluit bij de Antwerpse en Kempense koffies.

Voldoen aan vijf criteria

Om het label als streekproduct te krijgen moet je voldoen aan vijf criteria:

  • De producten moeten in principe bereid worden bereid met grondstoffen uit de streek. Traditionele bereidingen met uitheemse ingrediënten zoals amandelen, cacao, koffiebonen, specerijen, … komen ook in aanmerking.  
  • De producten worden door de lokale bevolking of door een breder publiek aanvaard als een traditioneel streekeigen product.
  • Traditionele streekproducten worden op ambachtelijke wijze vervaardigd volgens de streektraditie. Productiemethodes evolueren, er worden hogere eisen gesteld, maar de producenten kiezen er wel voor om typische handelingen te behouden.  
  • De traditionele streekproducten worden bereid in hun streek van oorsprong.
  • Traditie betekent een langdurige of historische bekendheid als streekspecialiteit. Om erkend te worden moeten producten minimaal 25 jaar bestaan.

Geef een reactie