Demer tussen Zichem en Testelt vertoont sporen van alcohol

In de Zenne in Brussel worden regelmatig sporen van cocaïne gevonden. De rivier is nog steeds een soort van overkapte riool en op populaire uitgaansuren wordt er blijkbaar stevig wat weg geplast in de hoofdstad.

In Zichem duikt nu een vergelijkbaar probleem op. De Demer tussen Zichem en Testelt mag dan al evolueren naar een geschikte habitat voor vissen maar het valt een aantal experten op dat die dieren niet altijd in rechte baantjes zwemmen. Zelfs integendeel. Hun oriëntatie blijkt vooral in de weekends zwaar verstoord. Uit metingen is nu gebleken dat het water van de Demer sporen van alcohol bevat. Dat kan op termijn leiden naar een aantasting van het visbestand. Die zouden namelijk erg gevoelig zijn voor leverproblemen.

Met carnaval voor de deur wil de overheid geen enkel risico nemen. De inwoners van Zichem kunnen deelnemen aan een test en als die positief blijkt drinken ze de volgende dagen best geen alcohol. Een positief resultaat betekent namelijk dat ze permanent onder invloed zijn. Enkel een afkickperiode van minstens een week kan dan soelaas brengen. Niet-inwoners die tijdens het carnavalsweekend afzakken naar het dorp van de Witte kunnen zich vrijwillig aanbieden om de test af te leggen. De lokale horeca beschikt over een voldoende testers.

De politie van zone Demerdal zal overigens regelmatig controles uitvoeren en het zwemgedrag van de vissen checken. Als er abnormale patronen worden vastgesteld kan de verkoop van alcohol aan banden worden gelegd.

Geef een reactie