Nieuwe groene wandelverbinding tussen station Diest en Halve Maan

Er komt een nieuwe trage verbindingsweg tussen het station van Diest en provinciedomein Halve Maan. Die weg loopt in de groene zone tussen de Zwarte Beek en de huidige Demer.

Wie de R26 van Diest naar Schaffen neemt heeft het allicht al gezien. Tegenover het Zwartebeekplein, aan de overkant van de R26, werden de laatste weken nogal wat kappingen uitgevoerd. Ondertussen is er ook opnieuw een aanplanting van struiken en bomen gebeurd maar het houthakbeheer had ook een bijkomende bedoeling. Er komt namelijk een nieuwe wandelverbinding tussen het station en provinciedomein Halve Maan. Om dat pad definitief te kunnen aanleggen moet eerst nog een brug gebouwd worden die de wandelaars over de Zwarte Beek brengt. Die beek mondt net voor de R26 uit in de Demer.

Er is ook een beheersplan klaar voor de wallen zelf. Op regelmatige tijdstippen zal er houthakbeheer gebeuren. Dat wordt georganiseerd in een negenjarige cyclus, waarbij men jaarlijks een ander deel van de omwallingen aanpakt.

Je kan op dit kaartje zien waar de brug over de Zwarte Beek komt.

  • Foto 1 | De zone tegenover het Zwartebeekplein waar houthakbeheer werd uitgevoerd
  • Foto2 | De Zwarte Beek mondt uit in de Demer net voor de R26
  • Foto 3 | De Demer vanaf de brug van de R26. Links kan je goed zien waar het wandelpad komt.

One comment

  • Gressens Kristof

    De zwarte beek mondt daar niet uit in de zwarte beek. De Demer Werdt destijds omgeleid naar de Demer daar. Kijk maar naar de benaming op de brug zelf. De Demer en de Zwarte Beek vloeiden oorspronkelijk samen iets voorbij Diest richting Zichem. Just is just.

Geef een reactie