Unieke kans om ontginning ijzerzandsteen te bekijken op werf Langenberg Diest

Bij de start van de werken aan de Langenberg kwam een stevige verrassing te voorschijn. Dat er ijzerzandsteen in de bodem zou zitten was geen geheim maar dat de voorraad zo groot zou zijn was toch enigszins onverwacht.

Dat heeft voor- en nadelen. Het nadeel is dat de werken al vanaf dag één vertraging opliepen. Onroerend Erfgoed verplichtte de collega’s bij Wegen en Verkeer om de aanwezige Diestiaan-ijzerzandsteen zo te ontginnen dat hij kon gebruikt worden voor de restauratie van historische gebouwen. Wegen en Verkeer nam deze voorwaarde op in zijn bestek. Aannemer Besix moet dus eerst die ontginning doen en pas daarna kan de heraanleg van de infrastructuur beginnen.

Daarmee is meteen ook het voordeel duidelijk. Er is weer hoop voor de tientallen monumenten in onze regio, die dringend een restauratie nodig hebben. Het gebrek aan ijzerzandsteen maakte dat vaak moeilijk. De voorraad die in Diest boven gespit wordt is echter vrij imposant.

Bij het Natuurhulpcentrum Webbekoms Broek zagen ze een knappe opportuniteit. De ziel van de regio wordt momenteel op de werf aan de Langenberg blootgelegd. Dat is voldoende reden om een geleide wandeling naar de plaats van ontginning in te richten. Aannemer Besix was snel akkoord om het terrein open te stellen.

Volgende zondag 26 januari om 14 uur worden geïnteresseerden verwacht aan de ingang van het Ecocentrum aan de Omer Vanaudenhovelaan. De wandeling gaat langs de trage wegen via de Lazarijberg en Fort Leopold. Je steekt dus niet enkel iets op over de ontginning van de zeldzame stenen, er is nog meer fraais te bekijken op het parcours. Deelnemen kan gratis en je krijgt er nog een hoop nuttige weetjes bovenop. De wandeling is ongeveer 5 kilometer lang. Een unieke kans om fraaie foto’s te maken alleszins. Iets wat we bij Hola Hageland niet laten liggen.

Neem je zelf ook foto’s tijdens de wandeling? Stuur ze ons door! Best via We Transfer naar dit emailadres. We zullen ze met veel liefde een plaatsje geven.

Geef een reactie