Steven De bruyn en Jasper Hautekiet zorgen voor artistiek unieke muzikale ervaring in Living 29

Roel Celis van Living 29 in Molenstede pakte vorig jaar uit met verbouwingsplannen. De bluesgoeroe moet daar dringend werk van maken. Vorige vrijdag was de meest beruchte huiskamer van het Hageland een pak te klein voor de liefhebbers van de betere muziek in de regio.

Roel Celis pakte dan ook uit met een straffe namen. Steven De bruyn en Jasper Hautekiet staan de volgende weken in zowat alle grote zalen in Vlaanderen. Beide toppers hebben voor het eerst in hun carrière een solo-album in mekaar gekneed en daar staan nogal wat pareltjes op. Het kwam lekker uit om alle songs van The Eternal Perhaps nog even te laten beoordelen door het kennerspubliek van Living 29 alvorens muziekminnend Vlaanderen voor de bijl gaat. Bij dat kennerspubliek waren onder meer Han Wouters en Thomas Van Den Hautte van The Me in You maar ook Frank Saenen die The Scabs, The Me in You en Cosmos Foger T combineert. Toon Derison en Jan Ieven van El Fish, de groep waar Steven De bruyn zijn reputatie bouwde, kwamen luisteren net als Els Van De Broeck, programmator van Toogenblik in Haren. En allicht vergeten we hier nog wat schoon volk maar er bleef geen centimeter vloertegel vrij in de Dorpsstraat 29.

Niet geoefend

Geoefend hadden ze niet echt, vertelde Steven De bruyn tijdens de alweer bangelijk lekkere maaltijd die het optreden voorafgaat. “We hebben een album gemaakt en dat volstaat als voorbereiding”, verduidelijkte Jasper Hautekiet.

Steven De bruyn staat bekend als een van de beste mondharmonicaspelers van West-Europa en omstreken maar wat hij vrijdag in Living 29 uitpakte ging veel verder dan wat de meeste mensen zich voorstellen bij dat muziekinstrument. Noenekes in alle maten en kleuren met een verbazende reeks hulpstukken maar ook met een impressionant blok loop pedals. Iets wat ook Jasper Hautekiet in een iets bescheidener formaat gebruikte overigens.

Je kan verder lezen na de afbeelding

De bruyn en Hautekiet zorgden zeventig minuten lang voor een muzikale ervaring waarbij verbazing en bewondering voor zoveel artistieke virtuositeit mekaar crescendo versterkten. Het duo sleepte klanken uit hun instrument waarvan ik nooit had gedacht dat die er ook effectief in zaten. Steven De bruyn accentueerde zijn loops en de solo’s van de contrabas van Jasper op een bizarre manier met digitale fantasietjes. Het repertoire zweefde heen en weer tussen extreem experimentele jazzy nummertjes, intimistische schoonheden maar ook een luchtig maar zeldzaam reggeameezingertje.

Twee nummertjes bleven ons aan de ribben plakken. Maurice The Boss deed ons afdwalen naar een donkere nacht waarin de katten met klagerige geagiteerdheid op zoek gaan naar een one night stand. BXL Midi sleepte het publiek mee op een metroreisje door de hoofdstad.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Roel Celis weet als geen ander om grote namen uit de wereld van de betere blues naar Molenstede te halen. Met dit optreden heeft hij echter een nieuwe norm gezet. Het repertoire van Steven De bruyn en Jasper Hautekiet is allesbehalve evident. Het duo tast af en toe stevig de grenzen van het experimentele op. De stilte in de living bewees dat ook daar een publiek voor is in Molenstede.

Geef een reactie