Cinema Paradiso in Diest opent met filmmarathon

De meeste legerkazernes in België beschikken over een filmzaal. Recruten en miliciens werden daar onder andere geïnformeerd over de gevaren van de atoombom en hoe ze zich daartegen konden beschermen. Maar zo’n scherm was natuurlijk ook handig om af en toe een ontspannende film mee te pikken.

De citadel van Diest heeft ook zo’n zaal. Tot 2010 werd die regelmatig gebruikt door de militairen. Toen het 1ste para uit Diest weg marcheerde raakte de filmzaal in de vergeethoek.

Tot het team van CC Den Amer de D’Oranje Giraffen besloten om dat unieke stukje citadel een tweede leven te geven. De laatste maanden van 2019 werd stevig getimmerd en geklusd. De houten klapstoelen zijn vervangen door dotjes van vintage fluogroene banken, de zaal en de inkomhal werden op artistieke wijze aangekleed met houten wanden en er komt een nieuw scherm. Jacques en Lize, twee creatievelingen uit Diest wonnen de wedstrijd om een grote mural aan te brengen in de zaal. Die zal echter niet op de muur komen maar op een canvas.

Cinema Paradiso

De nieuwe filmzaal gaat Cinema Paradiso heten. Niet enkel omdat het deelwoord para er in zit maar Paradiso verwijst ook naar een Italiaanse film uit 1998 van Giuseppe Tornatore. Die film is een prachtige ode aan de liefde, de cinema en de liefde voor de cinema.

Vanaf 10 januari kan je wekelijks op vrijdagavond naar Zebracinema en maandelijks is er een documentaire in ‘Dox Office’. In de loop van 2020 zal de zaal ook ter beschikking komen van verenigingen en particulieren die een film willen vertonen.

Openingsweekend

Tijdens het openingsweekend van 10 tot 12 januari 2020 loopt er een soort filmmarathon in Cinema Paradiso.

  • vrijdag 10 januari om 20.00 uur: Cinema Paradiso
  • zaterdag 11 januari om 15.00 uur: Mid90s
  • zaterdag 11 januari om 16.30 uur: Elastieken Levens
  • zaterdag 11 januari om 16.45 uur: Biotoop
  • zaterdag 11 januari om 19.30 uur: Tigermilch
  • zondag 12 januari om 10.30 uur: Dikke vrienden
  • zondag 12 januari om 14.00 uur: Kapsalon Romy

Aansluitend openen D’Oranje Giraffen Bar ZON in het Hoofdkwartier.

De eerste Dox Office in de nieuwe filmzaal vindt op woensdag 15 januari plaats. Sheep Hero is het verhaal van de idealistische Nederlander Stijn, een rasechte schaapherder. Op 10 februari staat de aangrijpende film ‘Human Flow’ van Ai WeiWei, de Chinese conceptueel topkunstenaar, op het programma.

Op de foto: schepen van Cultuur Geert Cluckers (DDS)

3 comments

Geef een reactie