Protestactie Vlaams Belang tegen opening opvanginitiatief in Bekkevoort

De gemeenteraad van Bekkevoort besprak maandagavond onder meer de opening van het tijdelijke opvanginitiatief voor asielzoekers in de gemeente. De komst daarvan werd pas vorige week bekend gemaakt en volgende maandag 6 januari 2020, gaat het centrum al open. Er worden meer dan 100 mensen opgevangen. De bewoners van het centrum zullen voornamelijk families zijn. Op basis van de asielaanvragen gaat het allicht vooral over mensen uit Afghanistan, Syrië, El Salvador en Eritrea.

Gestructureerd verloop

Vlaams Belang gebruikte de bespreking in de gemeenteraad om te protesteren tegen de komst van het opvanginitiatief. De extreemrechtse partij mobiliseerde tussen 150 en 200 militanten. Zowat de ganse top van de partij uit Vlaams-Brabant was aanwezig in Bekkevoort. We noteerden onder meer gemeenteraadslid in Aarschot Nico Creces, provincieraadslid Willy Smout, Vlaamse parlementsleden Suzy Wouters en Klaas Slootmans en volksvertegenwoordiger Dries Van Langenhove.

De protestactie verliep erg gestructureerd. Dat had deels te maken met de duidelijke richtlijnen van de partijleiding maar ook met de efficiënte aanpak van de politie. Die sloten de ingang van het gemeentehuis af voor de betogers. Wie naar het gemeentehuis wilde stappen moest door een filter van politiemensen. Er waren op voorhand ook duidelijke afspraken gemaakt tussen de ordedienst van het Vlaams Belang en de korpschef van de politie.

Niet tegen de mensen, wel tegen het systeem

Zowel Nico Creces, gemeenteraadslid van Vlaams Belang in Aarschot en een van de kopstukken in de provinciale afdeling, als kamerlid Dries Van Langenhove begonnen hun speeches met een opmerkelijke uitspraak. “We keren ons niet tegen de mensen die naar hier komen maar tegen het systeem dat die komst mogelijk maakt en tegen de manier waarop de opvang ervan georganiseerd wordt”, stelden beide politici.

Nico Creces, zelf afkomstig uit Bekkevoort, kloeg aan dat een groep van meer dan honderd mensen naar een plaats gestuurd wordt die niet geschikt is voor die opvang en waar ook helemaal niks te doen is. “Dat is om miserie vragen”, zei Creces. Landelijke dorpjes zoals Dormaal en Bekkevoort zijn volgens hem niet geschikt om dergelijke opvangcentra te dragen. Nico Creces gaf daarna aan zijn militanten duidelijke orders mee over het verloop van de betoging. Geen stickers kleven, geen affiches plakken en geen rookbommen werpen, waren de ordewoorden. Dries van Langenhove zou die woorden later herhalen maar hij voegde er schamperend aan toe dat de politie van Bekkevoort nog werk genoeg zou hebben met de situatie. “Wij zullen die mensen niet nog meer werk bezorgen”, zei het parlementslid.

Klassieke argumenten

Van Langenhove beweerde wel dat hij niet tegen de mensen is maar wel tegen het opvangsysteem, uit het verdere verloop van zijn toespraak bleek die analyse toch enigszins anders te zijn. Hij haalde uiteraard de klassiekers boven: de medische zorg die gratis is voor asielzoekers maar voor veel Belgen niet meer betaalbaar, senioren die het bejaardentehuis niet meer kunnen betalen terwijl asielcentra gratis verblijf voorzien… Uiteraard citeerde Van Langenhove ook het kindergeld dat retroactief werd uitbetaald aan mensen die asiel krijgen. De volksvertegenwoordiger sneerde daarbij naar een lange reeks nationaliteiten en hij deed dat op een toon die duidelijk aantoonde dat het wel degelijk over mensen gaat en niet enkel over het systeem.

Rechtszaak tegen de opening

Van Langenhove haalde ook uit naar N-VA en noemde hen de “zogenaamde” Vlaams-nationalisten. Hij vlocht het zinnetje “Wij zullen in 2014 de verkiezingen winnen”, als een refrein door zijn speech. Aan het einde riep Van Langenhove de inwoners van Bekkevoort op om zich te melden. Vlaams Belang wil een rechtszaak aanhangig maken tegen de opening van het opvanginitiatief maar dat kan enkel gebeuren door belanghebbenden.

Tijdelijk karakter in vraag

Dries Van Langenhove stelde ook vragen rond de tijdelijkheid van het initiatief en hij haalde daarbij een paar opmerkelijke voorbeelden aan. Uiteraard citeerde hij Scherpenheuvel. Daar opende het opvangcentrum in 2015 en het zou aanvankelijk een jaar open blijven maar het draait vandaag op volle capaciteit. Hij citeerde ook Beersel dat in 1998 als tijdelijk centrum opende maar ondertussen nog steeds operationeel is.

Infomarkt

Op vrijdag 3 januari tussen 15 uur en 18 uur vindt in het gemeentehuis van Bekkevoort een infomarkt plaats over het opvanginitiatief. Het Rode Kruis, het gemeentebestuur, het Agentschap Integratie en Inburgering, het OCMW en de politie zullen aanwezig zijn om op vragen te antwoorden.

One comment

  • joost van damme

    Bekkevoort is een open, gastvrije en solidaire gemeente. Vluchtelingen – gezinnen met kinderen uit oorlogzones – uit Syrië, Afghanistan, Eritrea en El Salvador zijn hier welkom, en verdienen hier rust & respect. Intriest dat het Vlaams Belang hier van heinde & verre mobiliseert om mensen angst aan te jagen, mensen op te zetten tegen oorlogsslachtoffers en te polariseren. Intriest in deze Kerstperiode…

Geef een reactie