Bekkevoort is koploper voor groene energie in Vlaams-Brabant

De gemeente Bekkevoort is de koploper in Vlaams-Brabant op het vlak van groene energie. Dat is deels een gevolg van de plaatsing van windturbines langs de E314 maar het heeft ook te maken met een slim lokaal beleid door de daken van publieke gebouwen ter beschikking te stellen van energiecoöperaties. Daardoor kunnen inwoners van de gemeente ook financieel een voordeel halen uit de investeringen voor wind- en zonne-energie.

Zonnepanelen op BEN-gebouw en bibliotheek

In de zomer van 2019 werd een zonne-installatie met een installatievermogen van 12,75 kWp op het dak van het BEN-gebouw achter de bibliotheek in gebruik genomen. Tot en met 18 november 2019 heeft deze installatie 5163 kWh groene stroom opgewekt. Hierdoor is al 3,6 ton CO2 bespaard. Sinds oktober 2019 is ook de zonne-installatie op het dak van de bibliotheek geplaatst. Beide installaties hebben 158 zonnepanelen verspreid over de twee daken en ze leveren een verwachte jaarlijkse productie van 46.000 kWh. Dat is het gemiddelde jaarverbruik van 13 Vlaamse huishoudens.

Participeren via Ecopower

De gemeente stelt de twee installaties ter beschikking van de burgercoöperatie Ecopower. De inwoners van Bekkevoort kunnen aandelen kopen met een waarde van 250 euro per aandeel. In Bekkevoort hebben 60 actieve coöperanten een totaal van 208 aandelen. Daarmee is de installatie zo goed als bekostigd

Meer informatie over de coöperatie vind je op www.ecopower.be/ikdoemee. Wie coöperant is, kan ook klant worden en thuis de groene Ecopower-stroom verbruiken.

Volgens de energiekaart Vlaanderen blijft Bekkevoort met ruime voorsprong dé zonnegemeente in Vlaams-Brabant. Bekkevoort haalt een score van 955 Watt per inwoner. Het is opvallend dat vooral het Hageland sterk scoort. Glabbeek is tweede met 756 Watt per inwoner. De resultaten zijn opgemaakt aan het einde van 2018.

Het lijstje met de hoogste scores, uitgedrukt in wattage per inwoner.

 • Bekkevoort: 955
 • Glabbeek: 756
 • Geetbets: 708
 • Zoutleeuw: 696
 • Diest: 675
 • Kortenaken: 621
 • Tielt-Winge: 468
 • Scherpenheuvel-Zichem: 423
 • Aarschot: 405
Windenergie

Ook op het vlak van windenergie topt Bekkevoort de lijst met dezelfde score als Diest. Dat hebben de gemeenten uiteraard niet helemaal zelf in de hand maar de besturen van Diest, Scherpenheuvel-Zichem en Bekkevoort hebben wel constructief meegedacht voor de plaatsing van het windturbinepark. Zij zijn de enige gemeenten uit het Hageland, waar windturbines staan.

De scores uitgedrukt in Kw per km².

 • Bekkevoort: 218
 • Diest:218
 • Scherpenheuvel-Zichem: 67

One comment

Geef een reactie