Jasper Erkens Acoustic Sessions in Rillaar en Diest

De zomer van 2008, ergens op een zonnig terras in Diest. Ik zit tegenover een zestienjarige gast met een uiterlijk waar alle pubermeisjes voor in kattenzwijm gaan. “Herman Schuermans heeft me gebeld”, zegt de jongeman. “Of ik op Werchter kan spelen”. Ik verslikte me enigszins in mijn frisse cocktail.

Jasper Erkens had nog maar net de publieksprijs van Humo’s Rock Rally gewonnen en hij scoorde tussendoor ook twee lekker schuivende hits met Crazy, een cover van Gnarls Barkley, en Waiting like a dog. Zijn debuutalbum The Brighter Story wordt het meest gedownloade album op iTunes. In 2009 krijgt hij de TMF-awards voor Best male artist nationaal, Best new artist nationaal en Best video. In 2010 krijgt hij de MIA voor Beste doorbraak.  

Voetjes op de grond

Het telefoontje van Schuermans blijkt de jongeman tegenover mij niet echt te doen zweven. Hij neemt ruim de tijd om alle vragen te beantwoorden en vraagt beleefd of hij ook eens wat foto’s mag maken met mijn fototoestel. Dat mag. We blijven een uurje of twee filosoferen over muziek en technologie. “Bel gerust als je me nodig hebt”, zegt hij bij het buitengaan.

Jasper blijft verrassend verstandige dingen doen. Hij pakt met brio de wei van Werchter in. Voor veel andere artiesten zou dat een invitatie zijn om snel poen te pakken met nieuwe producties. Hij kiest er echter voor om ervaring en knowhow te tanken. Jasper speelt het voorprogramma van Adele en die apprecieert zijn talent maar ook zijn volwassen visie. Zij zorgt ervoor dat hij als eerste niet-Engelsman naar de zwaar gereputeerde BRIT school kan, zeg maar de universiteit voor topmuzikanten. Twee jaar later zal hij met onderscheiding afstuderen. Zijn naam staat er naast die van Katie Melua en Amy Winehouse.

Vier jaar Londen

Londen is een stad waar het niet makkelijk is om overeind te blijven. Al zeker niet in het popcircuit. Zijne nuchterheid Jasper Erkens lijkt het allemaal niet te deren. Hij speelt ‘s avonds in muziekkroegen en bars en probeert de dingetjes uit die hij meekreeg op school. “Soms kwam de laatste klant zich verontschuldigen dat hij opstapte”, zegt hij daarover. “Dat was niet erg. Als ik maar kon spelen en inspiratie op doen.” De jonge artiest zal uiteindelijk vier jaar in Londen blijven. Hij ontwikkelt zich in die periode tot een van de beste singersongwriters van de Benelux en omstreken. Maar nog belangrijker is het netwerk dat hij opbouwt.

Samenwerking met topproducers

In Londen gaat Jasper zich meer toeleggen op een rol als producer. Hij werkt onder meer samen met Justin Parker, de man achte Video Games van Lana Del Rey. Jasper Erkens verhuist naar Amsterdam en hij tekent een contract bij Universal Music. Dat productiehuis is een autosnelweg naar de sterren voor artiesten die plooien voor de eisen van de commerciële industrie. Dat past niet helemaal bij het profiel van Jasper. Hij wil geen toegevingen doen op de creativiteit en de kwaliteit van zijn werk.

Zijn tweede album Drawing a line wordt geproduceerd door Jim Eliot. Die werkt ook samen met Kylie Minogue en Ellie Goulding.

In 2014 staat Jasper Erkens als Altrego opnieuw op de podia van Werchter en Pukkelpop. De EP Altrego wordt gemixt en geproduceeerd door Valgeir Sigurdsson, de man achter Björk en Sigur Ros.

Jasper Erkens pakt Aarschot in

Gisteren speelde de singersongwriter in de tent van het Winterfeest in Aarschot. We praten wat warm in jeugdcentrum De Klinker. Hij wisselt ideetjes uit met de jongens van Mooneye. De professional in Jasper Erkens heeft op voorhand naar hun muziek geluisterd. Hij herkende wat innoverende stijlfiguren in hun songs en legt dat met dirigerende gebaren uit. De youngsters kleven aan zijn lippen. We gaan te voet naar de tent via een stevig klimmende trap. Goed voor je longen, zeg ik. De lucht is te koud, zegt hij. De no-nonsens-rasartiest heeft maar een paar minuten nodig om alles gestemd te krijgen. Geen aankondiging nodig, hij pakt vanaf de eerste noot zijn publiek in. De oude hits kleeft hij in een mix aan mekaar. Aarschot staat open voor deze klasbak, ze zingen zelfs mee met een van de nagelnieuwe nummers.

Zaterdag in Rillaar, zondag in Diest

Jasper Erkens blijft nog even rondhangen in de regio. Op zaterdag 28 december speelt hij om 20.00 uur in Het Gemeentehuis in Rillaar. Jasper kiest voor een volledig akoestische set maar het is niet ondenkbaar dat er toch wat meer technologie op de planken opduikt. Dat beoordeelt hij ter plaatse. “Ik wil dat de mensen optimaal kunnen genieten van het optreden”, zegt hij daarover.

Op zondag 29 december speelt Jasper in zijn geboortestad Diest! Dat is een zeldzame kans. Een paar maanden geleden passeerde hij al eens voor een korte gig bij de herdenking van Annick Van Uytsel maar verder speelde de artiest nauwelijks in de eigen regio. Marc Smets van Nicky’s Catwalk biedt nu echter het volledige akoestische solo optreden van Jasper Erkens aan. Hij bouwt speciaal voor de gelegenheid de zaak om. In de veranda van Nicky’s komt een golden circle waar je best voor reserveert. De belangstelling is echter groot. Zaakvoerder Marc Smets schuift daarom de grote vensters van zijn bistro open zodat je overal in de zaak kan meegenieten van dit unieke optreden. Jasper Erkens start om 17.30 uur. De inkom is gratis.

Geef een reactie