Trainingscentrum para in Schaffen staat voor scharnierjaar

Het wordt een boeiend jaar voor het trainingscentrum voor para’s in Schaffen. De start van de vervanging van de bekende Lockheed Hercules C130 door de nieuwe Airbus A400-M staat gepland vanaf 2020. De volgende paar jaren krijgt het Hageland dus twee types vliegtuigen te zien die para’s of materiaal komen droppen.

Voor het personeel wordt dat een stevige aanpassing. De A400-M heeft een veel hogere capaciteit. De drops van manschappen kunnen tegelijkertijd langs de twee zijdeuren gebeuren. Per zijde is er een maximumcapaciteit van 56 para’s per drop voorzien maar dat maximum moet nog getest worden. Airbus voerde wel al een spectaculaire test uit boven de Ger Azet drop zone  in de Landes in Frankrijk. Daar werden 80 para’s gedropt, langs beide zijden 40 voor alle duidelijkheid.

Michele Silvi klaar voor Hayabusa

Ook bij de veelvoudige wereldkampioenen skydiven Hayabusa wordt een grote verandering voorbereid. De Italiaan Michele Silvi postte deze vrolijke woorden op zijn Facebookprofiel.

It’s done! Military formation finished.

It’s time to start the hard work now.
#HayaBusa #belgiandefence #topsport

Videoman Luc Van Britsom gaat volgend jaar met pensioen en moet vervangen worden. David Grauwels die samen met broer Andy de langste staat van dienst heeft bij het topsportteam, schakelt na de wereldkampioenschappen in het Russische Tanay een trapje terug en zal het camerawerk overnemen. David wordt op zijn beurt vervangen door het Italiaanse toptalent Michele Silvi.

Het was David Grauwels zelf die het potentieel van Michele ontdekte toen hij een clinic gaf voor de Italiaanse nationale ploeg. Michele Silvi was echter geen militair en dat is een voorwaarde om lid te worden van Hayabusa. De jongeman had er echter veel voor over om ooit wereldkampioen te worden. Hij tekende als Italiaan een contract bij de Belgische defensie en heeft ondertussen zijn opleiding als soldaat in Arlon afgerond. Voorlopig blijft hij reservespringer tot David Grauwels volgend jaar een stap opzij zet voor zijn pupil. 

Pathfinders oefenen in Schulensmeer

Over het peloton pathfinders dat in Schaffen gelegerd is, wordt maar weinig nieuws bekend gemaakt. Dat is een bewuste keuze. Deze gespecialiseerde elite-eenheid opereert grotendeels in de schaduw. Hun opdracht is hoofdzakelijk om dropzones in vijandig gebied te verkennen voor drops van de special forces of voor materiaal. De pathfinders zijn ook gespecialiseerd in de zogenaamde Very High Altitude-sprongen. Ze komen daarbij van een hoogte van 8000 meter. Dat gebeurt met zuurstofmaskers.

Uiteraard worden ze ook geconfronteerd met opdrachten in het water. Dat kunnen ze oefenen in het Schulensmeer.


Demofilmpje van Airbus over de testvluchten met de A400-M

Geef een reactie