Eerste vlucht van ballon Lexi in Schaffen

Stralende zon en geen zuchtje wind. Ideaal weer dus, om de ballon in Schaffen buiten te rollen. Niet dat er veel para’s klaar stonden om te springen maar er was een andere reden om het varken buiten te hangen.

De BE18, de nagelnieuwe ballon, is volledig operationeel en werd gisteren voor de eerste keer getest. Dat ging meteen helemaal goed. De ballon heeft ook een naam. Lexi heet dit exemplaar. Hij blijft drie jaar in dienst en wordt dan vervangen door een ander exemplaar. Lexi is gevuld met helium. Het gas blijft al die tijd in de ballon omdat het niet kan overgepompt worden in een ander recipiënt. Dat is meteen ook een van de belangrijkste uitdagingen voor het ballonteam van de legerbasis. Het tuig moet in volle glorie worden buitengereden. Als er wind staat krijgt die onmiddellijk vat op de ballon waardoor hij de schuifpoorten van de hangar kan raken. De militairen die de ballon bedienen hebben echter een jarenlange ervaring opgebouwd en worden ook internationaal beschouwd als experten in hun vak.

De ballon die uit dienst gaat blijft nog drie jaar opgeborgen en kan eventueel opnieuw in werking gesteld worden als er problemen zouden zijn met het operationele exemplaar.

One comment

Geef een reactie