Aanleg verhoogde dijk Leugebeek nog deze week afgerond

De Vlaamse Milieumaatschappij kondigde twee weken geleden aan dat de aanleg van een verhoogde dijk aan de Leugebeek nog dit jaar zouden starten. De dijk wordt stroomafwaarts op de linkeroever opgetrokken vanaf de K7, dat is een installatie die het water optimaal verdeelt tussen de Begijnenbeek en de Leugebeek.

Bij hoge waterstanden stuurt de K7 zoveel mogelijk water naar de Leugebeek. Die mondt uit in het Webbekoms Broek waar voldoende buffercapaciteit is. De Begijnenbeek loopt vanaf de K7 recht het centrum van de stad binnen.

Vorig jaar kreeg de Speelhofwijk onverwacht te maken met zware wateroverlast. De Begijnenbeek bereikte haar maximumcapaciteit en kreeg ook nog een pak extra water van de overstromende Leugebeek.

Lees hier een uitgebreid artikel met een duidelijk plannetje en foto’s.

De werken zouden in principe starten op maandag 16 december maar VMM zette er duidelijk de sporen in. De aannemer reed vorige week al een grote kraan op het terrein en ondertussen is de Leugebeek grotendeels uitgebaggerd. De verhoogde dijk zelf wordt nog deze week gebouwd.

In een tweede fase wordt de oude bedding van de Begijnenbeek stroomopwaarts vanaf de K7 terug aangelegd. Die bedding van de beek werd jaren geleden recht getrokken waardoor er minder buffercapaciteit en meer stroming is. Door de meanders weer open te maken vermindert de kans op wateroverlast in de Speelhofwijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.