Bier gerijpt op whiskyvaten is cadeautjestrend

Geschikte kerstcadeautje vinden! Het is momenteel een piekerpunt voor veel mensen. De Universiteit van Amsterdam publiceerde onlangs een studie die het probleem kan oplossen. Voor bierdrinkers althans. Onderzoekers daar toonden namelijk aan dat zware bieren een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen hebben. Dat heeft met de kwaliteit van het gist te maken. Dat zorgt ervoor dat onze darmen in betere gezondheid blijven. De kwaliteit van het gist is veel beter dan wat voor pils gebruikt wordt. Pilsbieren gisten ook maar één keer, zware bieren doen dat twee keer.

Het perfecte en bovendien gezonde cadeau zou dus zwaar bier kunnen zijn maar het mag ook nog iets feestelijks hebben. Dat kan.

Barrel Oaked Brunet

Franky Buvens kocht vorig jaar een reeks oude whiskyvaten van Distillery Bowmore. Daar laat hij drie maanden lang zijn tripel Brunet in rijpen. Dat geeft het bier een rokerige houtachtige toets met een exclusief en complex aroma. Barrel Oaked Brunet is een bier van 11°! Brouwer Franky Buvens laat het in flessen van 75cl nagisten in de fles.

Het bier is slechts in beperkte hoeveelheid en enkel in de winkel van Buvens in het Doornhof in Assent te krijgen. Brouwerij Buvens staat echter ook op de kerstmarkt in Diest en daar kan je Barrel Oaked Brunet los kopen maar ook als eyecatcher in een biermand. Let wel op, je moet het bier rechtopstaand bewaren.

Libertus 3

De paters-norbertijnen van Abdij van Park in Heverlee hebben een gelijkaardig idee ontwikkeld. Die abdij wordt beheerd  door de abdij van Averbode en dan is bier brouwen niet ver weg natuurlijk. Volgend weekend stellen zij de Libertus 2 en Libertus 3 voor.

Libertus 2 is een goudblonde tripel van 8,5%, die ze brouwen met biograan. De rogge wordt geteeld op eigen landbouwgrond van de abdij door het kleinschalig landbouwbedrijf De BoerEnCompagnie. Er zitten drie hopsoorten in.

De Libertus 3 is in feite de Libertus 1 die drie maanden gerijpt heeft in eikenhouten vaten van Jack Daniels Bourbon. Dat bier heeft 6,5% alcoholpercentage. Er zijn slechts 600 flessen beschikbaar. De kans is groot dat die volgend weekend al weg zijn want de abdij opent de deuren voor het publiek en organiseert een kerstexpo en abdijrondleidingen.

One comment

Geef een reactie