Werken aan de Langenberg zijn redding voor Hagelandse monumenten in ijzerzandsteen

Foto copyright Onroerend Erfgoed

De Sint-Eustachiuskerk in Zichem moet dringend gerestaureerd worden maar er is een probleem. Enfin, er zijn een paar problemen. Eén ervan is het gebrek aan geld en een ander is het gebrek aan ijzerzandsteen. Dat laatste zou snel kunnen opgelost worden. Bij de werken aan de Langenberg in Diest wordt momenteel een redelijk indrukwekkende voorraad van dat zogenaamde Diestiaan bovengespit. Dat hadden ze bij Onroerend Erfgoed snel in het snuitje. Het agentschap greep in en verplichtte de collega’s bij Wegen en Verkeer om de aanwezige Diestiaan-ijzerzandsteen zo te ontginnen dat hij kon gebruikt worden voor de restauratie van historische gebouwen. Wegen en Verkeer nam deze voorwaarde op in zijn bestek. Dat betekende meteen een stevige vertraging voor de werken maar tegelijkertijd kunnen een aantal monumenten in de regio er beter van worden.

Uit een artikel van Onroerend Erfgoed blijkt echter ook dat ze zich in Zichem moeten haasten. Er is ondertussen 300 ton van het bruine gesteente blootgelegd maar de stenen zijn al in een commercieel circuit terecht gekomen. De ontginning ervan gebeurt door aannemer Besix. Dat bouwbedrijf zal ook de wegenwerken uitvoeren. Besix verkoopt de blokken aan Das Natuursteen in Molenstede. Zij leveren op hun beurt aan Monument Vandekerckhove die de stenen gebruiken voor de restauratie van de gevels van de Sint-Catharinakerk in Kortrijk-Dutsel. Besix verkoopt een gedeelte van de blokken ook aan Van Loy nv, die ze gebruiken voor de Sint-Pieterskerk van Langdorp. In Zichem is ondertussen een comité opgericht dat zich gaat bezighouden met fondsenwerving om de werken aan de kerk te helpen betalen.  

Je kan het artikel van Onroerend Erfgoed hier nalezen

Geef een reactie