Para’s switchen ballon in Schaffen volgens secure procedure

We schreven het vorige week al, in het trainingscentrum voor para’s in Schaffen is de huidige ballon, de zogenaamde BE17, aan vervanging toe. De BE18 komt pas volgende week aan in België. Hij is ondertussen wel getest, net zoals een aantal belangrijke componenten zoals de overdrukklep en de regelunit.

De BE17 blijft nog drie jaar op de basis als eventuele vervanger voor de nieuwe ballon. Vandaag is het helium uit de BE17 gehaald. Dat dure goedje kan jammer genoeg niet gerecupreerd worden. Het lachgas kan niet terug in flessen worden getapt en het mag gewoon ontsnappen uit de omknelling van het zeil. Als je dus in de buurt van het vliegveld was en je stem gleed even weg, dan ken je de schuldige. 🙂

De ballon wordt daarna in een beschermhoes gepakt en in een houten kist bewaard. Na zijn aankomst volgende week wordt de nieuwe BE18 eerst getest met lucht. Pas als helemaal zeker is dat het nieuwe varken correct functioneert wordt er helium ingepompt. Zo’n 1530 m³.

Het heliumgas is vandaag uit de BE17 gelaten

De BE17 wordt in deze houten kist bewaard

De BE17 in actie tijdens de open dag 2019

Geef een reactie