Windmolenland krijgt er mogelijk nog 9 turbines bij

De E314 van Webbekom tot Bekkevoort staat bekend als windmolenland. Er staan momenteel 11 turbines en er is nog minstens een 12de gepland op de grens van Bekkevoort en Scherpenheuvel-Zichem. Maar als het van het stadsbestuur van Diest afhangt komen er daar nog negen bij. Dat bleek uit het antwoord van schepen van Milieu Rick Brans op een vraag van SP.a-raadslid Willy Goos.

Goos maakte zich bezorgd over de mogelijke beslissing om de aflevering van de bouwvergunningen voor windturbines bij de lokale overheid te leggen. Dat staat in het Vlaamse regeerakkoord.

“We passen de regelgeving m.b.t. de ruimtelijke impact voor het plaatsen van windmolens aan en leggen de bevoegdheid hieromtrent bij de lokale besturen.”

Het stadsbestuur van Diest blijkt een overeenkomst te hebben met windenergiebedrijf Aspiravi om bijkomende turbines te bouwen op gronden van het OCMW. Het bestuur krijgt daar jaarlijks een vergoeding voor. Een aantal van die gronden liggen echter niet op het grondgebied van Diest waardoor het bestuur de beslissing om ze effectief te bouwen niet in eigen hand heeft als die delegatie van de bevoegdheid effectief wordt doorgevoerd.

Schepen Brans bevestigde dat er in september 2018 een erfpachtconstructie werd getekend voor 1 perceel in Kaggevinne, 4 percelen in Assent en 1 perceel in Webbekom. Dat betekent dat Aspiravi maximaal zes turbines kan bijbouwen maar Rick Brans voegde er aan toe dat het aantal kan oplopen tot negen.

Als de gemeentebesturen inderdaad bevoegd worden en Aspiravi besluit om de zes turbines te bouwen, dan moet het gemeentebestuur van Bekkevoort oordelen over de vergunning van de vier constructies in Assent. Dat wordt een gevoelige discussie. Tijdens de open dag die Aspiravi in oktober 2018 organiseerde voor de bouw van de zogenaamde K57 op de grens van Bekkevoort en Scherpenheuvel-Zichem, zei burgemeester Hans Vandenberg dat zijn gemeente haar deel van de inspanning geleverd heeft.

Schepen Brans maakte alleszins duidelijk dat de meerjarenbegroting in Diest geen rekening houdt met eventuele inkomsten van bijkomende windturbines.

Geef een reactie