Pakkende voorstelling over intrafamiliaal geweld met Deborah Ostrega in het Beverbeekhuis

Het was gisteren Internationale dag tegen geweld op vrouwen. Dat is geen overbodig initiatief. Ongeveer 20 procent van de oproepen bij de hulplijn 1712 gaat over partnergeweld. Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen heeft er een studie over gemaakt en daaruit blijkt dat één vrouw op de zeven het afgelopen jaar geweld door haar (ex-)partner heeft ondergaan. Het gaat dan niet enkel over fysieke feiten maar over alle vormen van geweld. Uiteraard zijn niet alleen de vrouwen zelf daar het slachtoffer van. Ook de kinderen lijden zwaar onder dergelijke omstandigheden.

Volgens Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir is 53% van de vrouwen slachtoffer van sexueel grensoverschrijdend gedrag. Er zouden ook 85 verkrachtingen per dag gebeuren in België terwijl er maar 8 meldingen zijn. Dat vertelde de politica van NA-A maandagavond in De Afspraak.

KVLV is de grootste vrouwenorganisatie in Vlaanderen en zij nemen het initiatief om intrafamiliaal geweld bespreekbaar te maken. Ze doen dat op een bijzonder originele manier. KVLV ging in zee met Deborah Ostrega en haar huidige partner Ernst Löw. Zij brengen de aangrijpende muziektheatershow “In het huis” over de problematiek van intrafamiliaal geweld.

Aan het einde van de straat staat een huis. Een huis waar gebeten en gesmeten, verweten en vernederd wordt en liefde een gedrocht is. In dat huis woont Johanna, een vrouw die denkt dat liefde een gevangenis is. Op een nacht heeft zij een droom. Johanna zit gevangen in een ongezonde relatie en samen met het publiek zoekt ze naar een uitweg.

De voorstelling zet mensen aan om niet blind te zijn voor de moeilijkheden in relaties

Deborah Ostrega was een van de Mediamadammen op VT4, een programma dat ze presenteerde samen met Tanja Dexters en Phaedra Hoste. Ze is echter vooral bekend als zangeres van Lords of Acid, het muziekproject van Maurice Engelen. Het repertoire van Lords of Acid is vaak bijzonder expliciet. De groep was vooral in de VS bijzonder populair. Momenteel werkt Deborah Ostrega overigens opnieuw samen met de andere frontzangeres van Lords of Acid Nikkie Van Lierop in het project Volva.

Ostrega heeft in Vlaanderen het imago van een dame die wel vaker durft te provoceren. Toch kreeg ook zij te maken met intrafamiliaal geweld. Ze getuigde daarover in het radioprogramma De Bende van Annemie op Radio1. Daarna werd ze het gezicht van de campagne 1712, een hulplijn voor mensen die te maken krijgen met geweld.

Op woensdag 27 november komt In het Huis naar het Beverbeekhuis in Diest. Deelnemen kost 7 euro, leden van KVLV betalen 5 euro. Je vindt alle details in deze link.

Geef een reactie