Cera Christmas Tour Lekker Genieten heeft al meer dan 2500 deelnemers in Diest

De eindejaarsperiode in Diest krijgt er een onverwachte impuls bij. Op 21 en 22 december vindt in het stadscentrum de Cera Christmas Tour Lekker Genieten plaats en daar zijn nu al 2500 mensen voor ingeschreven. Die passeren allemaal aan de Kaai waar op dat moment de zeventig kramen van de kerstmarkt staan opgesteld. Dat is lekker meegenomen. Het aantal deelnemers voor die culinaire verwenwandeling zal ongetwijfeld nog stevig oplopen.

Lekker Genieten ging 12 jaar lang in Gent door maar toen het gehannes om het centrum te bereiken dat wat te lastig werd, weken de organisatoren uit naar Oudenaarde. Twee jaar later komen ze naar Diest en die verplaatsing is een geweldige meevaller. De promotie voor het event moet nog op gang komen maar het aantal inschrijvingen swingt nu al stevig uit de culinaire de pan.

Wandeling langs kerstactiviteiten door historisch Diest

De deelnemers aan de culinaire wandeling kunnen hun wagen op een voorbehouden plaats op de citadelsite parkeren. Ze krijgen daar meteen een koffietje aangeboden. Niet van de minste overigens maar een pure Brésor. Het was Paul Van Himst hemzelve die bij de voorstelling van het event aanwezig was. De gewezen stervoetballer van RSC Anderlecht leidde jarenlang koffiebranderij Brésor en vandaag zetten zijn kinderen Claudia en Frank de zaak verder. Paul is echter nog steeds een erg gemotiveerde ambassadeur voor zijn koffiezaak.

Tijdens de koffie krijgen de deelnemers een plannetje met het parcours van de wandeling. Daar zal ook extra informatie instaan over de toffe plaatsen die ze passeren. En dat zijn er nogal wat.

Kerststalletjes, kerstmarkt en Tony le Duc

Na de ontvangst op de citadel dalen de deelnemers de beruchte trap van de para’s af en ze komen dan uit aan de Allerheiligenkapel. Daar vindt op dat moment de kerststallententoonstelling plaats. Ook dit jaar zullen er meer dan 200 stalletjes staan uit heel de wereld. Meteen de juiste sfeer dus.

Na de kapel gaat het verder richting Grote Markt. In stadsmuseum De Hofstadt wordt een extra tentoonstelling van Tony Le Duc georganiseerd. Hij is een van de bekendste voedingsfotografen van de Benelux. Er zal onder meer een werk van 6×3 meter staan. Le Duc werkte jarenlang voor Knack maar hij fotografeerde onder meer ook de producten van Wild en Gevogelte Buvens en van Felix Alen.

Buvens in de Beer Chapel

Op de Grote Markt maakt het parcours een ommetje langs de Kaai waar de kerstmarkt staat. De volgende halte is de befaamde Beer Chapel in de Koning Albertstraat waar de deelnemers een glas Blondin of Brunet van Buvens kunnen drinken. Even verder kan je bij de Dienst Toerisme een Oranjebiertje ophalen.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Wie niet te veel aan de Buvens heeft gezeten kan dan via het Vlonderpad naast de Demer een bezoekje brengen aan de Ezeldijkmolen. En dan  wacht het Begijnhof waar de deelnemers aan het event hun tijd verdelen tussen gastronomisch genieten, deelnemen aan kookworkshops of hun kennis bijspijkeren met culinaire debatten.

Culinaire mix met animatie in het begijnhof

Op het menu staat friet met Diesterse fritsaus, Hagelandse kip met groenten en begijnenkoek als afsluiter. Bij de kookworkshops kan je onder meer Felix Alen van Hof Te Rhode en de Brusselse kok Albert Verdeyen, ook wel Albert Stoemp genoemd, aan het werk zien. Wat die laatste gaat maken is niet moeilijk te raden. Stoemp dus, iets wat opnieuw erg trendy wordt in de hobbykeukens. Er is verder een stand met Zuidafrikaanse wijnen, een kaaskraam van Michel van Tricht en Brésor koffie van ex-stervoetballer van Anderlecht Paul Van Himst. Van Himst was persoonlijk aanwezig tijdens de voorstelling van het event. Hij legde schepen van Toerisme Geert Cluckers uit dat hij zelf nog een aantal keren in het warandestadion had gespeeld, zowel met de jeugdploegen als met de eerste ploeg van RSC Anderlecht.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Uiteraard is er ook muziek en niet van het minste. Het orkest van Freddy Bierset, dat jarenlang Helmut Lotti begeleidde, staat op de affiche. Hans Princen van de Keavers zorgt voor de couleur locale.

OP de terugweg passeer je langs het warandepark, het Hof van Nassau op het Verstappenplein, de Sint-Barbarakerk en het geboortehuis van Jan Berchmans.

De Cera Christmas Tour Lekker genieten vindt plaats op 21 en 22 december 2019, telkens van 10 tot 18 uur. Je vindt meer informatie via toerisme@diest.be of je belt naar 013.353274

One comment

  • Diest mooi stad , het initiatief leek ons heel leuk. De uitvoering van dit alles liep echter chaotisch met lange wachttijden tot gevolg. We voelden ons bedelaars die aan het wachten waren voor ocharme een pakje frietjes en een la chouffe. Koffie drinken lukte als je geduld had om een uurtje aan te schuiven want de apparaten waren stuk. De kaas variatie was ook ver op rond 15:30. Kortom als je meer dan 1000 mensen verwacht op een mooie dag als deze doe het dan goed . Die uren wachten heeft ons beperkt om iets meer te zien van Diest. Ik hoop dat men zondag in de regen niet hetzelfde heeft mee gemaakt. Groetjes ily

Geef een reactie