Scholengroep KSD maar ook politie Aarschot doen controles op fietsverlichting

Scholengroep KSD organiseerde maandagochtend een controle op de fietsverlichting bij de leerlingen van de tweede graad. Wie niet in orde was kreeg een pakketje met een fietslamp en spaakreflectoren. Dat was mogelijk door een samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant. KSD wil dezelfde actie volgende week nog eens herhalen. De scholengroep anticipeert daarmee op controle-acties die de politie de volgende dagen en weken ongetwijfeld zal opzetten.

Fietslicht aan en gaan

De provincie Vlaams-Brabant stak de jaarlijkse fietslichtcampagne ‘Ik zie je graag’ in een nieuw jasje. Met de duidelijke boodschap ‘Fietslicht aan en gaan’ roepen ze jongeren tussen 12 en 18 jaar op om altijd en overal met een goed werkende fietsverlichting op pad te gaan. Zichtbaar zijn in de donkere (winter)maanden, bij hevige regen of mist, is van levensbelang. Goed zichtbare fietsers zijn namelijk minder vaak betrokken in een verkeersongeval.

Preventieve controles

In het kader van deze zichtbaarheidscampagne organiseert de Aarschotse politie in de wintermaanden preventieve controles op fietsverlichting. Die controles vinden plaats op donderdag 21 en 28 november, op donderdag 5, 12 en 19 december en op maandag 16 december. Fietsers die zonder fietsverlichting in de duisternis rijden, krijgen een waarschuwing.

Repressieve controles

Vervolgens start de politie met repressieve controles, waarvan de data niet bekendgemaakt worden. Minderjarigen die zonder fietsverlichting in de duisternis rijden, krijgen een uitnodiging voor een 4 uur durende verkeersklas bij de lokale politie. Meerderjarigen krijgen een voorstel voor onmiddellijke inning van een geldboete. Het gaat om een overtreding van de eerste graad en die kost 58 euro.

Fietsverlichting wettelijk verplicht

In het verkeersreglement staat dat fietslichten in werking moeten zijn tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag én in alle omstandigheden waarbij het niet meer mogelijk is om duidelijk te zien op een afstand van ongeveer 200 meter. Het gaat om een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan. De verlichting mag op de bagage, de kleding, het lichaam of op het rijwiel zelf aangebracht worden. De lichten en reflectoren moeten altijd goed werken en duidelijk zichtbaar zijn.

Geef een reactie