Gouden plak voor Abdijbier Averbode maar ook straffe vooruitzichten in China

Averbode Abdijbier heeft een prestigieuze onderscheiding gekregen op de  European Beer Star Awards in het Duitse Nürnberg. Averbode kreeg de gouden plak in de categorie Belgian-Style Strong Blond Ale.

In abdijcafé Het Moment staat een opvallende brouwinstallatie maar die levert slechts een beperkt volume voor lokale consumptie. Het abdijbier van Averbode wordt in feite gemaakt in brouwerij Huyghe in Melle.

Handelsmissie in China

Die keuze opent straffe internationale perspectieven. De bedrijfsleiding van Brouwerij Huyghe is deze week op handelsmissie naar China. Dat gebeurt in het gezelschap van prinses Astrid, toekomstig eurocommissaris Didier Reynders, Pieter Decrem, Jan Jambon, Willy Borsus en Pascal Smet. Samen met Vlaams minister-president Jan Jambon is ook zijn kabinetschef en Diestenaar Jeroen Overmeer mee naar China.

Op woensdag 20 november zal de bedrijfsleiding van brouwerij Huyghe, in aanwezigheid van de Belgische ambassadeur in China Marc Vinck en Paul Lambert, Consul-Generaal in Sjanghai, een nieuw 3-jarig contract ondertekenen met Vandergeeten.

Vandergeeten is de belangrijkste distributeur van premium Belgische speciaalbieren in China. China is, na Frankrijk, de tweede grootste afzetmarkt voor Brouwerij Huyghe. Het is de ambitie van Huyghe om er de komende jaren telkens met 20% te groeien. China zal daardoor snel de grootste exportmarkt worden voor Huyghe. Ook de rest van de Aziatische markt zal blijven groeien. Dat heet automatisch impact op de omzet van Abdijbier Averbode.

Explosieve groei

Huyghe was al sinds 2008 actief op de Chinese markt, maar sinds de ondertekening van het eerste exclusiviteitscontract met Vandergeeten – in 2016 – steeg het volume van 8000 hectoliter naar meer dan 30.000 hectoliter. Dit jaar zal de brouwerij in China een verwachte omzet realiseren van 11 miljoen euro, een verdubbeling tegenover vorig jaar.

Vandergeeten richt zich vooral op de distributie van de strategische merken van Brouwerij Huyghe. Dat zijn Delirium, La Guillotine en Averbode. Maar de brouwerij werkt in China ook samen met 3 andere distributeurs voor de verdeling van andere bieren uit haar portfilio: trade fair en glutenvrij bier Mongozo, de Fruli fruitbieren en Sint-Idesbald. Vooral de fruitbieren doen het ook bijzonder goed op de Chinese markt. 

Geef een reactie