Generatie Rookvrij wil alle speeltuinen rookvrij maken- Bekaf Aarschot geeft voorbeeld

Het VN-Kinderrechtenverdrag bestaat op 20 november 30 jaar. Dat is aanleiding voor het actieplatform Generatie Rookvrij om hun eis dat kinderen rookvrij moeten kunnen opgroeien, extra te onderstrepen.

Generatie Rookvrij organiseerde daarom een graffitisessie in de rookvrije speeltuin Bekaf in Aarschot. Kinderen uit het 5de en 6de leerjaar mochten daar, onder begeleiding van een graffitikunstenaar tijdens een gesloten workshop op zoek naar sterke slogans en beelden rond rookvrij opgroeien, spelen en ontdekken.

Je kan verder lezen na het filmpje

Kinderen extra kwetsbaar

Verschillende artikelen in het Kinderrechtenverdrag geven regeringen de verplichting om kinderen te beschermen tegen tabaksrook en te voorkomen dat jongeren beginnen met roken. De bescherming tegen tabaksrook is van groot belang omdat kinderen extra kwetsbaar zijn voor de schadelijke stoffen in sigarettenrook. Hun lichaam is nog volop in ontwikkeling wat hen in de verschillende fasen van hun leven vatbaarder maakt voor het ontwikkelen van allerlei aandoeningen en ziekten.

Zien roken, doet roken

Het creëren van rookvrije omgevingen is belangrijk om te voorkomen dat kinderen beginnen met roken. Elke week beginnen in België honderden jongeren te roken. Aan de basis hiervan ligt een simpele logica: zien roken, doet roken. Kinderen kopiëren gedrag. Ook rookgedrag. Maar als rookvrij de norm wordt, dan zullen ze minder snel geneigd zijn om zelf een sigaret op te steken.
Toch wordt er vandaag op veel plekken waar kinderen en jongeren komen, nog altijd gerookt. In speeltuin Bekaf is dat voortaan niet meer het geval en als het aan “Generatie Rookvrij” ligt, wordt er binnen afzienbare tijd in geen enkele speeltuin meer gerookt. De bedoeling is dat geen enkel kind, vanaf 2019 geboren, ooit nog begint met roken.

Geef een reactie