Staking bij De Lijn breidt uit naar volledige provincie Vlaams-Brabant

Bij De Lijn in de Brusselse Rand brak dinsdag een staking uit. Die staking spreidt zich nu uit over de ganse provincie Vlaams-Brabant.

Door personeelsgebrek kunnen chauffeurs hun rust- en vakantiedagen niet meer opnemen. De vakbonden beweren dat ze geen enkel constructief voorstel hebben gekregen om de situatie aan te pakken. Woordvoerder Ine Pieters van De Lijn beweert op de website VRT NWS dat de vervoersmaatschappij wel degelijk inspanningen heeft gedaan maar die zijn vaak nog niet zichtbaar. De Lijn wil vooral via digitalisering de arbeidssituatie van de chauffeurs optimaliseren.

De staking gaat vandaag haar derde dag in en lijkt zich nu uit te breiden over de ganse provincie Vlaams-Brabant. Op haar website meldt De Lijn dat er gisteren urenlang werd onderhandeld zonder dat er een akkoord werd bereikt. Op haar Facebookpagina geeft de maatschappij aan dat in de Brusselse Rand ongeveer 20% van de bussen uitrijdt. In Leuven is dat momenteel 70%.

Update 08.11.2019 | 09.00 uur

De situatie bij De Lijn in Vlaams-Brabant wordt enigszins chaotisch. Gisterennamiddag stuurde de directie van de Lijn nog een bericht uit om te melden dat er een akkoord was met de vakbonden. Vrijdag zou de dienstverlening opnieuw normaal verlopen. De vakbonden hadden de onderhandelingen blijkbaar anders begrepen. Zij verspreidden een pamflet waarin ze aankondigden dat de staking werd verder gezet. Dat pamflet kwam uiteraard ook snel bij de directie van De Lijn die donderdagavond om 22.30 uur een nieuw bericht uitstuurden. In dat bericht spreekt directeur-generaal van De Lijn Roger Kesteloot straffe taal. Hij beschuldigt het ACOD ervan leugenachtig en destructief te zijn. Vanochtend is slechts 20% van de bussen van De Lijn uitgereden in de Brusselse rand en Leuven. De Lijnwinkel in Leuven bleef dicht. Let op: de staking heeft enkel betrekking op de eigen bussen van De Lijn en niet op de bussen van onderaannemers.

Bericht van De Lijn

Het busverkeer in de Vlaamse Rand en regio Leuven is deze ochtend opnieuw algemeen verstoord door een vakbondsactie. Slechts 20% van de bussen rijdt er. De Lijnwinkel in Leuven is gesloten. Na het constructieve overleg tussen de directie van De Lijn en de vakbonden in het kader van de vakbondsactie in de Vlaamse Rand en regio Leuven volgde een pamflet van de vakbonden, met helaas leugenachtige inhoud in verwerkt. Deze namiddag werd ook wel degelijk een voorakkoord bereikt met de vertegenwoordigers van de vakbonden. In het pamflet geven de vakbonden verder nog aan dat ze de vakbondsactie morgen willen verderzetten.

Roger Kesteloot, directeur-generaal De Lijn: 
“De inhoud van dit pamflet is gewoon leugenachtig en wijst op een absoluut destructieve houding van de vakbonden, in de allereerste plaats van acod. Op deze manier zijn ze de beste objectieve bondgenoten van wie het openbaar vervoer wil privatiseren.” 
De directie betreurt ook ten zeerste dat de vakbonden in het pamflet aangeven dat de vakbondsactie morgen wordt verdergezet waardoor ze de reizigers opnieuw in de kou laten staan.

Update 09.11.2019 | 12.30 uur

Ook zaterdagnamiddag blijft de vakbondsactie bij De Lijn het busverkeer in Vlaams-Brabant verstoren. De hinder is wel beperkter dan de voorbije dagen. Ongeveer 1/3 van de chauffeurs van De Lijn in Vlaams-Brabant rijdt vanmiddag niet uit. Reizigers moeten er dan ook nog steeds rekening mee houden dat hun bus niet aan de halte zal passeren. De Lijn verwacht dat deze situatie de rest van de dag zal aanhouden. 

Ook voor de rest van het verlengd weekend wordt verwacht dat de stakingsactie nog voor hinder in Vlaams-Brabant zal zorgen. Het ACOD heeft voor woensdag een algemene staking aangekondigd in alle Vlaamse provincies.

Geef een reactie