Politiezone Demerdal heeft permanente ANPR-camera in interventievoertuig

Bestuurders die rondrijden met een geseinde, onverzekerde of niet gekeurde wagen of die een boete of belasting niet betaald hebben, worden in de politiezone Demerdal een stuk zichtbaarder. De politie nam deze week een Volkswagen Transporter in dienst die permanent uitgerust is met een ANPR-camera. De camera in het voertuig scant nummerplaten van de wagens die de interventieploegen tegenkomen. Daarnaast kan het ook ingezet worden bij verkeersacties. Dit biedt mogelijkheden om in real time te reageren, maar ook om het systeem later te bevragen in het kader van de lopende onderzoeken.

Politiezone Demerdal heeft 21 auto’s ter beschikking. Op jaarbasis wordt daarmee gemiddeld 350.000 km gereden. De voertuigen die ingezet worden voor de interventieploegen staan 24/24 uur en 7/7 dagen ter beschikking. De politie wil ieder voertuig afschrijven over een periode van vijf jaar en met ongeveer 300.000 kilometer op de teller.

Multifunctioneel inzetbaar

Het nieuwe voertuig biedt voldoende comfort in de bestuurderscabine en wordt gebruikt als mobiel bureel. Het moet daarom ook voldoende opbergmogelijkheden bieden. Verder wordt de Transporter gebruikt voor de overbrenging van arrestanten. De voertuigen moeten voldoende vermogen hebben zodat ze bij een banale achtervolging  niet onmiddellijk weggeblazen worden.

Een verjonging van het wagenpark was noodzakelijk, gelet op de leeftijd en kilometerstand van sommige voertuigen. In 2019 werden nog vier voertuigen vernieuwd voor verschillende diensten. Er werd recent ook een snel interceptievoertuig in dienst genomen.

Burgemeesters Manu Claes van Scherpenheuvel-Zichem en Christophe De Graef van Diest overhandigden de sleutels van het nieuw interventievoertuig aan commissaris Jim Verwichte van de PZ Demerdal.

Geef een reactie