Populaire dierenwijding kan aanzet zijn voor alternatief gebruik Eustachiuskerk

Dierenwijdingen lijken ieder jaar populairder te worden in onze regio. Er zijn er ook ieder jaar meer. In Zichem is die plechtigheid een stevige traditie. De misviering krijgt ook een extra cachet met de jachthoornblazers Nette Füchse uit het Duitse Viersen.

“Ik kan nog steeds geen Duits spreken”, verontschuldigde broeder Luc zich aan het begin van de viering. Voor pastoor op rust Leon Van Rompuy was dat dan weer geen probleem. Hij verwelkomde de muzikanten in vloeiend Duits. Van Rompuy verbaasde dan weer met zijn uitspraak dat hij nog nooit aanwezig geweest was. Hopelijk bedoelde de priester daarmee de wijding en niet de kerk.

De Sint-Eustachiuskerk zat afgeladen vol, deels ook met honden in alle maten en gewichten maar ook een paar konijntjes. Na de mis worden alle beestjes gezegend, vaak met overvloedig rondgekwispeld wijwater. “Een mens moet er nogal wat voor doen om de kerk vol te laten lopen” besloot een kousenloos in sandalen rondsloffende broeder Luc filosofisch. De broeder mag fier zijn op zijn viering. Het is een aanzet om de monumentale maar steenzieke kerk nieuw leven te geven. Sint-Eustachius is een religieus monument met unieke kunststukken en het oudste in-situ bewaarde glasraam van België. De restauratie van de kerk zal de volgende jaren pakken geld kosten en deels ook van de lokale overheid een stevige post in de begroting vergen. Door ze op een alternatieve manier te gebruiken zal het draagvlak voor die inspanningen makkelijker haalbaar worden.

2 comments

  • Jenny ‘Twix’ Jones

    Mooie foto’s! De Sint Hubertusbroodjes, nuchter gegeten, zouden je beschermen indien je gebeten werd door een hondsdol beest heb ik me laten vertellen 😉

    • Dankje. Nuchter in de zin van “niet gegeten” was niet meteen van toepassing na een stevig ontbijt. Oppassen geblazen voor hondsdolle beestjes dus.

Geef een reactie