Bisschop Dickmans krijgt icoon van Romero cadeau tijdens begankenis (fotoreportage)

Het was een weekend vol religieuze plechtigheden met de begankenis in Diest, de kaarskesprocessie in Scherpenheuvel en een rist honden- en broodwijdingen.

Donderdagavond opende de reeks met de begankenis in Diest. Die lichtstoet dateert al van de veertiende eeuw. Mensen die op het platteland rond de stad woonden, kwamen naar de Allerheiligenkapel waar ze de heiligen om steun smeekten. De bedevaarders offerden dan ex voto’s, een soort wassen beeldjes dat symbool staat voor de gunst die men wil verkrijgen. Die traditie bestaat nog steeds en werd door Marie-Jeanne Juchtmans decennialang in ere gehouden.

Je kan verder lezen na het filmpje

Het is de gewoonte om een bijzondere persoonlijkheid uit de katholieke kerk te nodigen voor de begankenis. De twee vorige jaren waren dat respectievelijk aartsbisschop Jozef De Kesel en hulpbisschop Koen Vanhoutte. Dit jaar was monseigneur Philip Dickmans de voorganger. Hij werd in 1963 geboren in het Limburgse Herk-de-Stad en werd in 2008 gewijd tot derde bisschop van Miracema do Tocantins in Brazilië. 

Amazonesynode

Philip Dickmans was een van de bisschoppen die door paus Franciscus de voorbije drie weken werden uitgenodigd om deel te nemen aan de amazonesynode in Rome. Daar stonden niet enkel klimaatthema’s op de agenda. Bisschop Dickmans pleitte er onder meer om een methode te vinden waardoor de traditionele ritussen van de Indianen kunnen gecombineerd worden met de sacramenten van het katholieke geloof.

Het was uitkijken wat de amazonebisschop zou zeggen over de verregaande adviezen die de bisschoppen hebben gedaan aan de paus. In het amazonegebied zouden geselecteerde getrouwde mannen priester kunnen worden en er werd gepleit voor een permanent diaconaat voor vrouwen. Die maatregelen zijn nodig om de gelovigen in het enorme gebied te kunnen verzekeren dat ze regelmatig een eredienst kunnen bijwonen.

Klassieke viering

Monseigneur Dickmans ging echter nauwelijks in op de inhoud van de synode. Hij hield het erg algemeen en had het voornamelijk over de betekenis van Allerheiligen en wat het betekent om heilig te zijn voor de medemens. Het werd uiteindelijk een relatief klassieke viering met een kleine rol voor de vormelingen in Diest. Zij mochten tijdens het gebed een kring vormen rond het altaar. Er werd opnieuw een nieuwe icoon gezegend, iets wat traditie begint te worden in de Sint-Sulpitiuskerk.

Icoon van Romero verkast naar het amazonewoud

Helemaal aan het einde van de viering pakte priester Felix Van Meerbergen nog uit met een verrassing. Hij schonk de ondertussen bekende icoon van monseigneur Romero die gemaakt werd door Geert Hüsstege, weg aan Philip Dickmans. “We hebben deze bisschop geadopteerd als missionaris van Diest”, zei Van Meerbergen. “Tijdens de viering gaf de geest mij ineens in dat ik de icoon aan deze geweldige mens moest geven.”

Of dat nu al dan niet gepland was is niet helemaal duidelijk maar de amazonebisschop pakte wel meteen uit met wat extra duiding over Romero.

Great balls of fire

Het slot van de eucharistieviering kreeg nog een extra accent. De band die in de spiegeltent moest optreden had ondertussen de try-out ingezet en dat stoorde de viering in de kerk opvallend.

Na de misviering trok de stoet met geestelijken en bedevaarders naar de Demer. Pastoor Van Meerbergen riep op om dat in stilte te doen maar de spiegeltentband had ondertussen Great Balls of Fire van Jerry Lee lewis ingezet. Monseigneur Dickmans trok het zich niet aan en zegende het water, getooid met een stevig gebreide wintermuts.

Pro Petri Sede op kop

De stoet trok dan verder naar de Allerheiligenkapel. Op kop twee doedelzakspelers die ook al tijdens de misviering hadden gespeeld en dat overigens, ondanks de onverwachte begeleiding uit de spiegeltent, erg professioneel deden. Dit jaar geen vendelzwaaiers meer. Wie wel nog op kop van de stoet loopt zijn de afgevaardigden van Pro Petri Sede (PPS), een club die tweejaarlijks een stevige cheque overhandigt aan de heilige stoel en in ruil in privé-audiëntie ontvangen wordt door de paus . Ze waren dit jaar maar met twee maar ze droegen wel nog fier het banier van hun conservatieve vereniging mee. Het was een enigszins vreemde combinatie om een kerkvernieuwer als voorganger te hebben terwijl een conservatieve katholieke vereniging de processie mag inleiden zonder dat zij ook actueel ook maar enige band met Diest lijken te hebben. Priester Van Meerbergen was ooit proost van PPS Vlaams-Brabant maar volgens onze informatie heeft hij dat ambt neergelegd.

Zwarte ring

De begankenis eindigt met een korte viering in de Allerheiligenkapel. De deelnemers kunnen daarna een jeneverke, een kom soep of een warme choco nuttigen. Dat aanbod dateert nog van de periode dat het winterde met Allerheiligen. Een select gezelschap mag daarna aanschuiven aan een buffet waar ook de voorganger in principe aanwezig is. Pastoor Van Meerbergen kreeg na de begankenis nog een geschenk van Philip Dickmans. De bisschop draagt een zwarte ring als verbondenheid met de armen. Dat doen wel meer geestelijken in die regio. Pastoor Felix Van Meerbergen meldde ons dat hij die ring cadeau gekregen heeft van bisschop Dickmans.

Geef een reactie