Leerlingen Hagelandse Academie oefenen op gerestaureerd orgel van Sint-Annendael

Psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael blijft de geestelijke gezondheidszorg innoveren. Het project Te Gek!? doorbreekt op een bijzonder significante wijze de stilte rond psychische problemen. Het ziekenhuis past het principe van rooming-in toe. In crisissituaties mogen familieleden blijven overnachten in een prikkelarm appartement. En op termijn verdwijnen alle afzonderingskamers. Sint-Annendael maakt ook frequent gebruik van kunst. Op het binnenplein staat een monumentale mobiele muur. Patiënten kunnen elementen daarvan verschuiven en op die manier hun progressie aangeven.

Restauratie gevierd met orgelconcert

Het ziekenhuis werkt ook samen met de Hagelandse Academie voor Muziek en Woord (HAMW) . Zij maken al meer dan dertig jaar gebruik van het orgel in de kapel van het ziekenhuis. Dat orgel was echter dringend aan een restauratie toe. Het vorige stadsbestuur van Diest, de orde van de Grauwzusters en vzw Sint-Annendael Grauwzusters sloegen de handen in mekaar en maakten de restauratie mogelijk. Dat werd gevierd met een orgelconcert door de leerlingen van HAMW en de vroegere organist van Sint-Annendael Joost Soons.

Algemeen directeur Koen de Meester van de vzw Sint-Annendael vatte de samenwerking beeldrijk samen. “We zetten onze deuren open maar we trekken ook alle registers open”, zei hij. “De vzw probeert op die manier de muren van de psychiatrie en het taboe rond geestelijke gezondheidszorg te doorbreken.”
“De stad Diest is blij dat het op deze manier het orgelpatrimonium mee in stand kan houden”, zei schepen van Welzijn Monique De Dobbeleer. “Muziek heeft een positieve impact op mensen, zorgt voor mentale rust en werkt verbindend.”

De geschiedenis van het orgel

In 1981 kochten de Broeders Alexianen het orgel voor een symbolische som. Zij schonken het instrument aan vzw Sint-Annendael Grauwzusters Diest. Het orgel dateert hoogstwaarschijnlijk uit 1851, maar de bouwer van het tweemanuele orgel is jniet gekend. Waarschijnlijk werd het gebouwd door De Volder, terwijl een zekere Van Bever zorgde voor de uitbreiding met een zelfstandig pedaal. Na de verplaatsing naar Sint-Annendael werden meerdere verbeteringswerken uitgevoerd, deels door het eigen personeel en vrijwilligers van de vzw en anderzijds door een extern specialist-orgelbouwer. Er werd een fourniture toegevoegd op het hoofdwerk en de windladen van het pedaal werden verbeterd.

Geef een reactie