New-Yorkers maken film over het leven van Wielemie

De mediabelangstelling voor de uitvaart van Marieke Vervoort was erg groot. En omdat journalisten een nogal moeilijk te sporen deel van de bevolking is, kon je enige chaos verwachten bij de besloten plechtigheid in Hof te Rhode. Niet dus. De communicatiedienst van de stad heeft uitstekend werk geleverd. Goede afspraken en voldoende faciliteiten voor iedereen om correct je werk te kunnen doen. Het creëert respect en het verdient een pluim.

Toch was het enigszins drummen in het zaaltje van Hof te Rhode. VTM, VRT met een dubbele bestaffing en ROB met een liveuitzending. En een horde fotografen en mensen van de geschreven pers. Dat betekent een opeenstapeling van duur audiovisuele apparatuur en journalisten die geen letter willen missen. Maar er stonden nog meer camera’s in het gelid. Pola Rapaport en Wolfgang Held filmen al drie jaar lang het leven van Marieke Vervoort. En nu dus ook haar uitvaart. Het duo maakte eerder al succesvolle films, onder meer “Nadia Comăneci: The Gymnast and the Dictator”. De Frans-Amerikaanse Pola Rapaport heeft al een nominatie voor een Emmy award op zak. Haar partner Wolfgang Held heeft zo mogelijk nog een straffer cv opgelijst. Maar om het kort te houden, hij werkt momenteel voor Netflix aan de serie “Innocence Project for Alex Gibney and Liz Garbus”.

Hun werkwijze is enigszins vrijblijvend. Ze filmen zowat alles wat belangrijk is maar een strikt scenario hebben ze niet. Met het overlijden van Marieke komt er ook een einde aan het verzamelen van materiaal voor de film over het leven van Wielemie. “Marieke, death and the race” gaat die film heten. Op woensdag 30 oktober vliegen ze terug naar Brooklyn, New-York. Dan kan de eigenlijke productie beginnen. Het project moet in 2020 klaar zijn. De ouders van Marieke krijgen het eindproduct als eerste te zien. En allicht komt er ook een preview voor een beperkt publiek in Diest. Pola en Wolfgang denken dat de film een potentieel heeft om wereldwijd gelanceerd te worden. Wielemie wordt nog iets meer legendarisch.

One comment

Geef een reactie