Meer fietsstraten in Diest maar ook fietszone is optie

Burgemeester Christophe De Graef kondigde maandagavond aan dat het centrum van Diest fietsvriendelijker zal worden. Er zijn twee pistes. Het stadsbestuur zal alleszins meer fietsstraten inrichten maar overweegt ook om een fietszone in te richten.

Fietsstraten in commerciële as en scholenzones

De verklaring van burgemeester De Graef was een gevolg van een vraag van oppositieraadslid Carina Jankowski. Zij wilde weten wat de plannen zijn voor de Vissersstraat en de Demerstraat. Die hebben momenteel het statuut en de inrichting als fietsstraat. Christophe De Graef legde uit dat de inrichting van beide straten tweemaal positief geëvalueerd was. Zij houden definitief hun huidige statuut. Daar is verder ook geen reglementaire ingreep meer voor nodig. Deze twee straten liggen in een scholenzone met erg veel fietsende jongeren maar dat geldt ook voor onder meer de Peetersstraat en de Mariëndaelstraat. Burgemeester De Graef noemde die twee straten als potentiële fietsstraten. Hij ging echter nog verder en suggereerde ook de winkelas Hasseltsestraat, Sint-Jan Berchmansstraat en Koning Albertstraat als mogelijke fietsstraten.

Fietszone als element van nieuwe visie op mobiliteit

Het stadsbestuur van Diest overweegt echter om de positie van de fietsers nog drastischer te bevoordeligen. Er komt blijkbaar een nieuwe totaalvisie op mobiliteit waarbij de veiligheid van alle deelnemers voorop staat. Diest is een historische stad met veel smalle straten. Dat is aanleiding om na te denken over een fietszone. Dat zijn zones van aaneengesloten fietsstraten. Er mag maximaal 30 kilometer per uur gereden worden en de fietsers mogen de volledige breedte van de rijbaan gebruiken. Gemotoriseerd verkeer mag de fietsers niet voorbij steken. Een van de voordelen is dat niet in alle fietsstraten bordjes moeten komen om die status aan te duiden. Het volstaat dat die borden bij het binnen- en buitenrijden van de fietszone worden geplaatst. De fietszones werden mogelijk vanaf 1 juli 2019 en Aarschot was een van de eerste steden om een deel van het centrum op die manier in te richten.

Geef een reactie